5 szokatlan tipp az angolod fejlesztésére

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Bárkinek, aki iskolában tanult nyelvet, általában a tankönyv, a szótár, a fekete-fehér munkafüzet, és a táblánál történő felelés jutnak eszébe a nyelvtanulásról. Szerencsére persze nem csak ezek a módszerek léteznek! Való igaz, hogy saját kútfőből nehéz rájönni, mik is azok a gyakorlási módszerek, amik meghaladják a klasszikus magolós sémát, és eredményesen fejlesztik a szókincsedet vagy az önbizalmadat.

Épp ezért most adunk Neked 5 tippet, melyek segítségével kihasználhatod a hétköznapokban keletkezett holtidőt és azt tanulással töltheted még akkor is, ha épp eszed ágában sincs a könyv felett görnyedve igeidőket gyakorolni.

Talán másoktól is hallottad már, de a magadban beszélés rohamos mértékben fejleszti a kiejtést és a szókincset, nem beszélve a magabiztosságról. Ha minden nap végén elmeséled magadnak hangosan, hogy épp aznap mi történt veled, az egyrészt segít ráérezni a mondatalkotás fortélyaira, másrészt erőfeszítés nélkül vesz rá arra, hogy új szavakat keress meg az interneten. 
Például, ha aznap épp vörösáfonyás
 süteményt hozott a kolléga a munkahelyre, vagy épp banki átutalásokat intéztél, akkor ezeket gyorsan meg tudod keresni a szótárban, és a személyes érintettség miatt az angol szavak gond nélkül megmaradnak majd a fejedben (főleg, ha bármilyen ismétlődő tevékenységről van szó).

Ne felejtsük el azt sem, hogy az otthoni biztonságban begyakorolt mondatok és történetek később a való életben is felhasználhatóak, így ha bárki rákérdez az előző napodra, csak bátran ismételd el a korábbiakat!

Beszélj a tükörbe! Talán furcsán hangzik, de azok a nyelvtanulók, akik már kipróbálták, mind pozitívan nyilatkoznak a módszer eredményességéről, ugyanis a tükörből rengeteg önbizalmat nyerhetsz. Ezt a trükköt akár vegyítheted az előzővel is, de az is tökéletesen megfelel, ha bármilyen újságcikket vagy mások által megírt szöveget mondasz fel, miközben nézed magad.

Amellett, hogy fejben vagy szóban összegzed a napjaidat, írj naplót angolul! Ez szintén erőfeszítésmentesen kényszerít rá a szókincsed bővítésére, illetve a későbbiekben visszaolvasva a naplót nem csak jó emlékekkel, de hibajavítási lehetőséggel is gyarapodhatsz. Szuper érzés visszanézni egy régi bejegyzést, és nyugtázni: Jé, mennyit fejlődtem!

Rengeteget javíthat az intonációdon és a kiejtéseden, ha papagáj módjára utánzod az anyanyelvieket. Youtube-on rengeteg rövid videót találsz, amelyekből 1-1 mondatot kiragadva, azt sokszor elismételgetve csodákat művelhetsz a beszédeddel és az önbizalmaddal. Másold le a hanglejtést, a gesztikulációt, bármit, ami jól esik. Haladóknak külön plusz extrém akcentusú emberek utánzását is kipróbálni: egyrészt jó móka, másrészt rávilágít az angol nyelv sokszínűségére, mely segít majd boldogulni a nagyvilágban.

Ismeritek a japán csodát, a karaoket? Nos, a zenehallgatást egyébként is melegen ajánljuk a tanuláshoz, de ha szeretsz kimozdulni a barátaiddal, ez a módszer lehetővé teszi a maximális szórakozás és a maximális gyakorlás egyenlővé tételét.Válassz ki 2-3 dalt, ami megfelel a hangfekvésednek, otthon gyakorold a feliratos zenei alapra az esetleges új szavak kikeresésével, és az esti bulin nem csak a hangoddal, de az angoltudásoddal is bátran villoghatsz. Persze ehhez kimozdulni sem feltétlenül kell – Youtube-on szinte minden dalnak fellelhető a karaoke verziója a megfelelő dalszöveggel ellátva.

Természetesen a kezdeti kellemetlenségeket le kell győzni, de ha mindezeket alkalmazod, rakétasebességgel fejlődsz majd!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!