Miért fontos a napi 10 perc angolozás?

A cikk hossza: 3 perc


A nyelvtanulásban az egyik legnehezebb dolog, hogy időt találj rá a mozgalmas mindennapokban, ahol a teendők listája soha véget nem érő.

Ne add fel már az elején azzal a kifogással, hogy nincs időd! Nem látogatod meg a rokonokat, nem hívod vissza a rég nem látott ismerőst és nem válaszolsz arra a bizonyos üzenetre. Nagyrészt ezek nem azért nem történnek meg, mert nincs rá időd, hanem mert nem szakítasz rájuk.

Ha csak napi 10 perced van angolozni, az is több a semminél. Sok alkalmazás hirdeti, hogy akár a reggeli kávézás közben is elvégezhetőek a feladatok. Ha az életed olyan szakaszában vagy, melyben csak keveset tudsz gyakorolni, akkor érd be ezzel a kevéssel.

A kevés néha több

A lényeg, hogy a tanulást bele tudd illeszteni a mindennapjaidba akár éveken keresztül.

Ezért a tervezett napi tanulási idő fenntarthatósága kulcsfontosságú. Lehet, hogy nagyon elszántan rugaszkodsz neki az angol tanulásnak és az első hónapban napi 3 órát angolozol, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez csakis a nagyon elszánt egyéneknek válik be, a többiek pedig feladják, mert nem bírják. Ha valakinek a nyelvtanulás a hobbija, akkor elképzelhető, hogy minden szabadidejét azzal tölti, azonban a munka és a család mellett ez nehezen kivitelezhető, mivel az embernek ezer más dologra is időt kell szakítania.

Megfelelő stratégiával és időbeosztással kevesebb idő alatt is elérheted ugyanazt a szintet, mint napi több óra rendszertelen gyakorlással.

Nincs időm tanulni

Ha nincs időd 5km-t futni, akkor fuss annyit, amennyit az adott idő alatt sikerül. Vagy futhatsz gyorsabban, ez a stratégia viszont a nyelvtanulásnál nem jó ötlet, mert abból csak egy összecsapott feladat lesz.

Természetesen van összefüggés a tanulásba fektetett idő és az eredményesség között, de ne felejtsük el, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél, ha angoltanulásról van szó. Saját magadnak kell kitapasztalni, hogy mi az, amitől neked könnyebben megy a tanulás és mi az, amire nem unsz rá könnyen. Ha csak 3 új szót tanulsz meg egy nap, az is több, mint a semmi és ezt később beillesztheted a már megtanult nyelvtanba.

Időtakarékos megoldások

Telefonos vagy táblagépes alkalmazások (Don’t Panic online tananyagok, English Academy, Communicative Grammar Course, Duolingo, Anki, Memrise, Quizlet, stb.) vagy hírekből csemegézés a reggeli kávé közben, podcastok, hangoskönyvek, amíg port törölsz vagy munkába menet a kocsiban, biciklin tekerve, buszon ülve, könyvolvasás egy pohár borral (vagy anélkül) a kádban, angol nyelvű főzőműsorból vagy receptből készített vacsora. Találd meg a számodra legkényelmesebb megoldást, ha kevés időd jut a tanulásra. Ha nagyon nincs kedved hozzá, akkor engedélyezz magadnak egy pihenőnapot vagy kettőt. Amíg nem csinálsz belőle rendszert, nem gond.

Ne feledd, hogy a fenti javaslatok csak időszakos időhiányra megoldások, ha komoly terveid vannak az angollal, akkor a napi 10 perc nem elég.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!