Milyen készség fejlesztésére mennyi időt érdemes szánni?

A cikk hossza: 2 perc
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Nyelvtanulás tekintetében négy alapkészségről beszélhetünk, ezek a következők: olvasás illetve olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség. Bár nem tartozik a készségek közé, de azért a nyelvtani gyakorlatokra is szánni kell időt, hiszen anélkül nem tudunk sem írni, sem beszélni.

Mindegyik igényli a törődést, de hogy melyikre mennyi időt érdemes szánni, lényegében attól függ, milyen célból tanulod a nyelvet. Ha csak arra akarod használni, hogy megértesd magad nyaralás közben, nem kell órákat gyakorolni a szenvedő szerkezetet, vagy a függő beszédet. Ha azt tűzted ki célul, hogy képes legyél a munkádhoz szükséges szakkönyveket elolvasni, és feldolgozni, nyilván a beszédkészség lesz az, amit háttérbe szorítasz.

Különböző nyelvtanuló módszerek léteznek, és bár mind más-más tematikával igyekeznek a diákok készségeit fejleszteni, egyben mindegyik egyet ért. A kulcs a rendszeresség és a következetesség. Ha csak napi 10 perced van, akkor azt kell kihasználni. Ha nincs időd egy komplett leckét átvenni a kurzus könyvedből, akkor csak foglalkozz olyannal, amihez kedved van. Olvass a nyelvtanozás helyett, írj egy pár mondatot az olvasás helyett, vagy hallgass meg egy felvételt levélírás helyett.

Érdemes azonban nyomon követni, milyen tevékenységre mennyi időt szántál, hogy ne csak egy bizonyos képességed fejleszd. Jó ötlet a tanulósarkodban felragasztani egy kis táblázatot, melyen szerepelnek a fent említett készségek, és 10 percenként húzni egy strigulát ahhoz, amivel éppen foglalkoztál. Ha azonban szeretsz színezni, ajánlom Neked Lizzie Pinard érdekes és aranyos motivációs technikáját, amit szívesen alkalmaz diákjai körében. Lerajzolt egy virágot, és halványan kis részekre osztotta. A virág alatt a készségeket különböző színnel jelölte, és valahányszor egy bizonyos időt eltöltött egy-egy készség fejlesztésével, kiszínezett egy részt a virágból. Így tette láthatóvá a nyelvi fejlődését. A virág letölthető a web oldaláról, ahol egyébként részletesen ír technikájának motivációs hátteréről is, és folyamatban levő rajzokat is találsz.

Ha nyelvvizsgára készülsz, és minden készségedet egyenlő mértékben kell alkalmaznod, azt is figyelembe kell venned, hogy melyik az, ami számodra a legtöbb gondot okoz. Ha az élő beszéd a mumusod, akkor arra kell nagyobb hangsúlyt fektetned, és azt kell minden oldalról megtámadni. Ez nyilván időigényesebb, de hidd el, megéri.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhoz, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!