Utazás, Szókincsbővítés

Milyen tanulótípus vagy?

A cikk hossza: 5 perc 
Letölthető hanganyag a cikk alján

Mik is azok a különböző tanulási típusok és stílusok? Minden ember más-más módon tud tanulni, más-más módszereket preferálnak és ez alapján meg tudjuk különböztetni a tanulókat, különböző kategóriába tudjuk őket sorolni és csoportosítani.

Miért fontos ez? Ha tisztában vagyunk az egyes tanulótípusokkal, akkor személyre szabott órát tudunk számukra nyújtani, illetve ha a tanuló maga tisztában van azzal, mi számára a kedvező stílus, akkor saját maga önállóan is hatékonyabban tud tanulni.

Lehet eddig nem voltál tisztában azzal, te melyik típusba is tartozol, így maga a módszered sem volt esetleg hatékony.

Saját véleményem alapján úgy gondolom, hogy mindenképpen hasznos, ha a tanulás és tanítás során olyan feladatokat alkalmazunk, amik egy-egy tanulótípushoz alkalmazkodnak, vagy akár több tanulótípust magába foglalnak, hogy mindenki számára öröm és hasznos legyen a tanulás folyamata. Fontos kihangsúlyozni, hogy a tanulótípus meghatározása, nem tantárgy specifikus.

TANULÓTÍPUSOK: vizuális, auditív, kinesztetikus

 

A vizuális tanulók képek segítségével úgynevezett flashcardokkal tudnak a leghatékonyabban tanulni, hiszen ők maguk is sokszor képekben, vizuálisan gondolkodnak. Önálló tanuláshoz nagyon fontos lehet számukra a különböző színekkel való kiemelés,ábrakészítés. Órák során pedig mindenképpen javasolt a vizuális eszközök használata, hiszen a nevéből adódóan is ezen csoportba tartozó diákok vizuális úton, azaz látva ( képek, videók ) tudnak a legkönnyebben megjegyezni számukra új információkat.

Az auditív tanulók, nevéből adódóan is, hallva tudják elsajátítani a kapott információt. Önálló tanulás és órák során is fontos számukra, hogy a tanult anyagot hangosan felolvassák, ne csak szemmel kövessék. A kimondott szavakból és mondatokból tudnak a legtöbbet tanulni.

A csoportos beszélgetésekből és egymáshoz irányított kérdések és válaszokból szintén sokat tudnak elsajátítani és gyakorolni. Ideális számukra bármilyen témának a csoportos megbeszélése. Olvasási feladat közben ne lepődjünk meg, ha egy auditív tanulónak szüksége van hangosan kiejteni és kimondani azt, amit a szemével lát. Tanulás közben egyéb hangforrások ártalmasak számukra (elterelik a figyelmüket) például rádió vagy TV.

A kinesztetikus tanulók számára a mozgás kifejezetten nagy fontosságú szerepet kap az órák során.  Nem tudnak, sőt még akár ártalmas is számukra az egy helyben való ülés, mozgásmentes környezet. Érdemes olyan feladatot adni számukra, ahol az adott anyagot össze tudják kötni különböző mozgással. Akár szavakat is tudnak egy – egy mozgáshoz kötni.

Ha erre nincs lehetőség, akkor is érdemes egy-egy szünetet beiktatni, amikor fel tudnak állni és mozogni. Egyéni tanulás során is érdemes figyelniük ezeknek a szüneteknek a beiktatására, vagy akár tanulás közbeni mozgásra.

Fontos figyelembe venni azt, hogy mindattól függetlenül, hogy esetleg meg tudod határozni, melyik típusba is tartozol, nem csak egy fajta metodikát érdemes kipróbálni és használni. Lehet, olyan része a tananyagnak amit képek formájában tudsz megjegyezni a leggyorsabban, de egy másik fajta feladatnál a hallás utáni tanulás lesz számodra kedvező. Mindenképpen hasznos,ha tisztában vagyunk a számunkra legelőnyösebb módszerrel, de maradjunk nyitottak más módszerek irányába is, hiszen lehet éppen az válik a javunkra.

A tanulás során nem jó ha csak kifejezetten egy metodikára támaszkodunk, hiszen a tanulási és tanítási folyamat is általában mind a 3 csoportot ötvözi egyszerre, és lehet pont az lesz számunkra a leghasznosabb,ha mind a hármat használjuk is.

Tanulótípusok társas környezet alapján

Az emberek különbözhetnek abban a tekintetben, hogy legszívesebben egyedül, párban, kiscsoportban, esetleg felnőtt segítővel tanulnak.

Vannak olyan személyek, akik akkor tudnak igazán hatékonyan tanulni, ha ezt nem egyedül teszik, hanem társaságban. Ez a társaság lehet egy tanulópár, vagy a kooperatív csoportmunka során kialakult tanulócsoport. Ezek a tanulók jobban szeretik, ha a csoport közösen jut megoldásra, ha elmagyarázzák neki többféleképpen, amit nem értenek.

Vannak olyan személyek, akik akkor tudnak igazán hatékonyan tanulni, ha ezt nem egyedül teszik, hanem társaságban. Ez a társaság lehet egy tanulópár, vagy a kooperatív csoportmunka során kialakult tanulócsoport. Ezek a tanulók jobban szeretik, ha a csoport közösen jut megoldásra, ha elmagyarázzák neki többféleképpen, amit nem értenek.

Az előző tanulási stílusnak pont az ellentéte, ugyanis a csendes stílusú tanulók egyedül szeretnek tanulni, ha társaik magyaráznak, azt kevésbé fogadják el, inkább hátráltató tényezőnek fogják fel a társak jelenlétét a tanulási folyamatban.

Az interneten bogarászva sok tesztet lehet találni akár magyar akár idegen nyelven, szerintem érdemes kipróbálni, és tisztában lenni azzal, mi lehet a jó módszer számodra, melyik tanulótípusba is tartozol.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül több, mint 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!