Ne várj a beszéddel!

A cikk hossza: 2 perc

Félsz megszólalni, mert nem biztos, hogy helyesen mondod? Nem szereted hallani az angol kiejtésed? Sosem fog eljönni az az idő, amikor teljesen készen állsz, ezért javaslom, hogy kezdd el ma. Nincs kivel gyakorolnod? Bátran beszélj magadban, használd a tükröt vagy a hangrögzítőt a telefonodon.

A jó íráskészség, hallott szövegértés és olvasás mind nagyon fontos elemei a nyelvtudásodnak, viszont a hatékony, stresszmentes kommunikáció érdekében elengedhetetlen a beszéd gyakorlása a kezdetektől fogva.

Gyakorlat teszi a mestert

Ha egy nyelvtanuló csoportba csöppentél vagy új nemzetközi kollégával veszed fel a kapcsolatot, ne keseredj el, ha az elején még a bemutatkozás is döcögősen megy, a témák egy idő után csak ismétlődnek. Újabb és újabb ismerősöknek mutatkozol majd be és a Milyen volt a hétvégéd? kérdésre válaszolás is a mindennapok részévé válik majd. Lehet, hogy nem jut eszedbe egy szó vagy sokat ő-zöl közben, viszont másodszor harmadszor már gyerekjáték lesz az egész.

Amikor nem dicsérnék

Ebben az esetben akkor kell örülnünk, amikor már nem dicsérnék, nem repkednek a biztató szavak, hogy Well done! Excellent! Ez a dicséretmentes beszéd a munkánk gyümölcse, végre sikerült beolvadnunk a környezetbe és már egyenlő beszédpartnernek tekintenek minket, akivel csak önfeledten cseverésznek, nem pedig ujjonganak, ha végre sikerült kinyögnünk valamit.

Hibázz bátran

Minden hibázás egy lehetőség a fejlődésre, a lényeg az, hogy hatékonyan tudj kommunikálni. Ez alatt nem a tökéletes nyelvtant, szóhasználatot és kiejtést kell érteni, hanem azt, hogy a másik tudja, miről beszélsz. Például: Yesterday I go to an Italy restaurante with my girlfriend. mondatnak a helyes verziója a Yesterday I went to an Italian restaurant with my girlfriend. Ennek ellenére mindkét mondatot tekinthetjük jónak, mert a kommunikáció szintjén az első mondat szerzője elérte a célját annak ellenére, hogy nem használta a go rendhagyó múlt idejű alakját és az étterem szó a pizza reklámokból ismert olaszos-magyar akcentussal lett kiejtve. Sem a kiejtés, sem a helytelen nyelvtan nem akadályozta a megértést, szóval csak bátran kezdj el kommunikálni és ne félj a hibázástól.

Ha pedig szeretnéd velünk fejleszteni az angol beszéded és maximális sebességgel elérni a folyékonyságot, akkor keresd a hozzád legközelebbi Don’t Panic nyelviskolát és jelentkezz ingyenes szintfelmérőre itt:

https://dontpanicnyelviskola.com/nyelviskolaink/

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!