Dumasuli - Skype-os BeszédórákMegnézem mi ez!
Dumasuli - Skype-os Beszédórák

blog

3 dolog, amit ezen a nyáron mindenképp ki kell próbálnod, ha angolt tanulsz

by Daniella Dimitrow in Minden lecke, Motiváció
augusztus 10, 2017

3 dolog, amit ezen a nyáron mindenképp ki kell próbálnod, ha angolt tanulsz

 

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Bár minden évszaknak megvan a maga szépsége, azért tény és való, hogy mind között a nyár különleges népszerűségnek örvend. Ez természetesen nem véletlen: a hosszabb nappalok és a kellemes időjárás kedvező hatással vannak az energiaszintünkre, ezt a pozitív befolyást pedig ilyenkor érdemes a tanulási szokásainkra is alkalmazni.

Sajnos a tapasztalatunk az, hogy a diákok épp ilyenkor szoktak lazítani az angolozással, és többen is előszeretettel hanyagolják a nyelvtanulást, de fontos megjegyezni, hogy nem mindig szükséges a klasszikus módszeredet követni: néha máshogy is tanulhatsz! Az alábbiakban megnézünk 3 kihívást, amelyekre ha elhatározod magad, biztosan több kedved lesz angolozni a 40 fokos melegben is.

 

1.

Olvass el legalább egy darab angol nyelvű könyvet ezen a nyáron! Nem számít a szint vagy a hosszúság – a lényeg az, hogy válassz ki egy neked tetsző darabot, és az elkövetkezendő forró hónapokban járj a végére! Igaz, hogy az olvasást leggyakrabban az őszi-téli időszakkal azonosítják, ugyanis ilyenkor van kedve bekuckózni az embernek a szobába egy bögre forró teával, de szerintem a valóságban kevésszer jut erre idő a rengeteg munka mellett, ami az évzáró-évnyitó időszakban, tehát decemberben és januárban sokaknak jut osztályrészül.

A nyár az igazán megfelelő szezon az olvasásra: bárhova is utazol nyaralni, dobd be magadnak a táskába a kiválasztott regényt/novellát/kisregényt/e-bookot, és a kellemes lazítást már össze is kötötted a hasznos tanulással. Nem véletlen, hogy júliusban akár este 10-ig is olvashatsz természetes fénynél…

 

2.

Keresd a lehetőséget, hogy szóba elegyedhess külföldiekkel! Mivel a beszéd és az interakció nem csak tanít, de sikerélményt is ad, így már egy 2-3 perces útbaigazítás lebonyolítása is garantáltan fel fogja turbózni a motivációdat. Ha külföldre utazol, próbáld meg magadra vállalni a kommunikátor szerepét akkor is, ha más valaki a társaságból már magasabb szinten áll angolból – pont ezért lesz Neked nagyobb szükséged a gyakorlásra. Belföldön pedig nyugodtan szólítsd le az eltévedt turistát, a szomszéd asztalnál ülő cserediákot, vagy a helyes külföldi fiút/lányt: garantáltan pozitív élményben lesz részed! 

3.

A szobád magánya helyett vidd ki a tanulást a szabadba! Egy szabadnapos hétköznapon vagy hétvégén sokkal kellemesebb a friss levegőn, a hűvös árnyékban ülve átnézni az igeidőket vagy meghallgatni a legfrissebb híreket a BBC oldalán. Bátran vidd ki a kertbe a laptopot vagy a könyvet, így garantáltan nem fogja elterelni a figyelmed a házimunka, és még D-vitaminnal is feltöltődhetsz. Ha szeretsz napozni, akár a strandra is levihetsz magaddal 1-2 rövid olvasmányt, feladatot vagy szókártyát.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy töltsd le az ingyenes UTAZZ ANGOLUL e-book-ot melyben megtalálod az 50 leghasznosabb és legfontosabb utazással kapcsolatos mondatot hanganyaggal és interaktív kvízekkel!


A szerzőről:

 

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük