100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz az angoltanulásba

by Daniella Dimitrow in Minden lecke, Motiváció, Újrakezdő angol
június 13, 2017

3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz az angoltanulásba

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Kevés ember létezik manapság, aki nem álmodozik arról, hogy folyékonyan beszél angolul, ám a valóságban ennek csak a töredéke azon emberek száma, akik ténylegesen bele is kezdenek a nyelv megtanulásába. Ennek a jelentősen alacsonyabb mértékű számnak pedig szintén csak egy kis része viszi valóban véghez a célját, és válik magabiztos angol nyelvhasználóvá.

Vajon ennek mi az oka? Nos, az első állításra az az egyértelmű válasz, hogy felnőtt fejjel csak néhányan képesek hosszú távon elköteleződni a tanulás irányába, illetve sokan már a kezdeti nehézségek és az esetleges áldozatok gondolatától is irtóznak. De mi okozza a második probléma felvetülését? Mi az a 3 dolog, amivel a többség nem számol, amikor angoltanulásba kezd?

 

 

1.
Hiába tanulsz rengeteget a nyelvkönyvedből:
az igazit tudást valójában úgy tudod elsajátítani, ha kezdettől fogva aktívan használod a nyelvet. Az esetek legmagasabb százalékában ott csúszik félre a tanuló karrierje, hogy a nyelvet úgymond ‘tantárgyként’ fogja fel – azaz úgy kezeli, mint a történelmet vagy az irodalmat. Sajnos az angolt (vagy bármilyen nyelvet) nem lehet jegyzetfüzetből megtanulni. Hiába ülsz a könyv fölött órákat naponta, senki nem tudja neked garantálni, hogy abból majd valós tudás lesz, ugyanis hiába jegyzed meg a szabályokat, oldod meg a feladatokat és tanulod meg a szavakat, a valós élethelyzetekre csakis a gyakorlati tapasztalat tud felkészíteni.2.
A hibáktól való félelmet az angoltanulás első napján ki kell dobni az ablakon
. Sokszor a fejlődés azért tart olyan hosszú ideig, mert a diákok rettegnek a hibák elkövetésétől, és ezért hiába lenne rá lehetőségük, nem mernek megszólalni. Ez egyenes arányosságban van az 1-es pontunkkal: ha nem használod a nyelvet, bizony nem fogsz megfelelő ütemben fejlődni! Az, hogy valamit rossz igeidőben használsz, vagy rosszul ejtesz ki, hidd el, semmiben nem fog meggátolni, és senki nem fog miatta elítélni. A lényeg, hogy amikor csak teheted, kommunikálj!

3.
Az, hogy mit tanulsz meg és milyen ütemben, bizony a saját döntésed
. A felnőtt kori tanulás egyik óriási előnye, hogy már nem kell kerettantervet betartani, és semmilyen tanár vagy oktató nem szólhat bele, hogy te mikor és milyen eszközök használatával állsz neki a tanulásnak. Ha tudatosan szelektálsz, az segít fenntartani a motivációdat, és lehetővé teszi, hogy rövidebb idő alatt valóban releváns tudásod legyen angolból.Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket.

A szerzőről:

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
3 dolog, amit tudnod kell, mielőtt belevágsz az angoltanulásba
/