100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

5 szokatlan tipp az angolod fejlesztésére

5 szokatlan tipp az angolod fejlesztésére

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Bárkinek, aki iskolában tanult nyelvet, általában a tankönyv, a szótár, a fekete-fehér munkafüzet, és a táblánál történő felelés jutnak eszébe a nyelvtanulásról. Szerencsére persze nem csak ezek a módszerek léteznek! Való igaz, hogy saját kútfőből nehéz rájönni, mik is azok a gyakorlási módszerek, amik meghaladják a klasszikus magolós sémát, és eredményesen fejlesztik a szókincsedet vagy az önbizalmadat.

Épp ezért most adunk Neked 5 tippet, melyek segítségével kihasználhatod a hétköznapokban keletkezett holtidőt és azt tanulással töltheted még akkor is, ha épp eszed ágában sincs a könyv felett görnyedve igeidőket gyakorolni.

   1. Talán másoktól is hallottad már, de a magadban beszélés rohamos mértékben fejleszti a kiejtést és a szókincset, nem beszélve a magabiztosságról. Ha minden nap végén elmeséled magadnak hangosan, hogy épp aznap mi történt veled, az egyrészt segít ráérezni a mondatalkotás fortélyaira, másrészt erőfeszítés nélkül vesz rá arra, hogy új szavakat keress meg az interneten. 
    Például, ha aznap épp vörösáfonyás
    süteményt hozott a kolléga a munkahelyre, vagy épp banki átutalásokat intéztél, akkor ezeket gyorsan meg tudod keresni a szótárban, és a személyes érintettség miatt az angol szavak gond nélkül megmaradnak majd a fejedben (főleg, ha bármilyen ismétlődő tevékenységről van szó).

    Ne felejtsük el azt sem, hogy az otthoni biztonságban begyakorolt mondatok és történetek később a való életben is felhasználhatóak, így ha bárki rákérdez az előző napodra, csak bátran ismételd el a korábbiakat!

   2. Beszélj a tükörbe! Talán furcsán hangzik, de azok a nyelvtanulók, akik már kipróbálták, mind pozitívan nyilatkoznak a módszer eredményességéről, ugyanis a tükörből rengeteg önbizalmat nyerhetsz. Ezt a trükköt akár vegyítheted az előzővel is, de az is tökéletesen megfelel, ha bármilyen újságcikket vagy mások által megírt szöveget mondasz fel, miközben nézed magad.
   3. Amellett, hogy fejben vagy szóban összegzed a napjaidat, írj naplót angolul! Ez szintén erőfeszítésmentesen kényszerít rá a szókincsed bővítésére, illetve a későbbiekben visszaolvasva a naplót nem csak jó emlékekkel, de hibajavítási lehetőséggel is gyarapodhatsz. Szuper érzés visszanézni egy régi bejegyzést, és nyugtázni: Jé, mennyit fejlődtem!
   4. Rengeteget javíthat az intonációdon és a kiejtéseden, ha papagáj módjára utánzod az anyanyelvieket. Youtube-on rengeteg rövid videót találsz, amelyekből 1-1 mondatot kiragadva, azt sokszor elismételgetve csodákat művelhetsz a beszédeddel és az önbizalmaddal. Másold le a hanglejtést, a gesztikulációt, bármit, ami jól esik. Haladóknak külön plusz extrém akcentusú emberek utánzását is kipróbálni: egyrészt jó móka, másrészt rávilágít az angol nyelv sokszínűségére, mely segít majd boldogulni a nagyvilágban.
   5. Ismeritek a japán csodát, a karaoket? Nos, a zenehallgatást egyébként is melegen ajánljuk a tanuláshoz, de ha szeretsz kimozdulni a barátaiddal, ez a módszer lehetővé teszi a maximális szórakozás és a maximális gyakorlás egyenlővé tételét.Válassz ki 2-3 dalt, ami megfelel a hangfekvésednek, otthon gyakorold a feliratos zenei alapra az esetleges új szavak kikeresésével, és az esti bulin nem csak a hangoddal, de az angoltudásoddal is bátran villoghatsz. Persze ehhez kimozdulni sem feltétlenül kell – Youtube-on szinte minden dalnak fellelhető a karaoke verziója a megfelelő dalszöveggel ellátva.

    Természetesen a kezdeti kellemetlenségeket le kell győzni, de ha mindezeket alkalmazod, rakétasebességgel fejlődsz majd!A szerzőről:

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
5 szokatlan tipp az angolod fejlesztésére
/