100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

A legtöbb angoltanuló a tanulásra szánt idő 20%-át tölti el hasznosan

Miért van ez így, és hogyan tudsz rajta változtatni?

by Daniella Dimitrow in Minden lecke, Motiváció
június 15, 2017

A legtöbb angoltanuló a tanulásra szánt idő 20%-át tölti el hasznosan

 Miért van ez így, és hogyan tudsz rajta változtatni?

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Statisztikák szerint a betervezett tanulóidőnk 80%-át bizony akár ki is dobhatnánk az ablakon, ugyanis a nagy áttörés a teljes intervallum 20%-ában következik be. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy innentől kezdve negyedannyit sem kell tanulnod, mint eddig – gondolj csak bele, mennyire lenne eredményes, ha a mindösszesen a lecsökkentett idő 20%-át töltenéd hasznosan… A hatékony tanulás kulcsa nem az időtartamban, hanem a koncentrációban, a helyes időbeosztásban és a konkrét célok megtervezésében rejlik. Nézzük meg, mitől úszhat el a tanulóidőnk oroszlánrésze, és mit tehetsz annak érdekében, hogy feljebb turbózd a 20%-od!

 

 

Elsősorban fontos megtervezned, hogy az adott napon mivel fogsz foglalkozni. Sokszor az a gondolat állja a hatékonyság útját, hogy „na most tanulok egy kicsit,” ám amikor nincs pontos koncepció arra vonatkozóan, hogy mit is fogsz csinálni (szavakat tanulni, levélírást gyakorolni, olvasni valamit, stb.), akkor még azzal is időt vesztesz, hogy ott helyben kitaláld, mi lesz az aznapi szellemi betevő. Sokkal könnyebb lesz megtartani a fókuszt, ha meghatározod a napi feladatodat, ugyanis így célratörően tudsz majd haladni: lesz eleje és vége is a folyamatnak, mérheted magad, és eredményesen tudsz majd koncentrálni a feladatra, a gondolataid cikázása nélkül.

Apropó, koncentráció… Fontos, hogy tanuláskor mindent tegyél el, ami elvonhatja a figyelmed. Kapcsold ki a tévét, zárd be a Facebookot, halkítsd le a telefonod – a közösségi média és a televízió jelenléte sajnos nagy mértékben visszavetheti az odafigyelési készségünket. Semmiképp se tedd lehetővé, hogy bármivel is megzavarjanak! Ha erre odafigyelsz, szinte már borítékolhatod is az 50%-os hatékonyságot, és ezzel még lehet, hogy keveset is mondtam…

Online tanulásnál különösen csábító lehet, hogy néha rápillantsunk az értesítéseinkre, de hidd el: ezzel temérdek időt veszítesz, és sokkal később fogod elérni a céljaidat. Ha halogató típus vagy, fontos, hogy ezt a tulajdonságodat is levetkőzd. Ha mindig későbbre hagyod az angolozást, nem fogod tudni megtartani a nyelvtanuláshoz szükséges ritmust. Azt is észben kell tartanod, hogy fáradtan sokkal nehezebb lesz koncentrálni, így lehetséges, hogy még a 20% sem jön össze.Elengedhetetlen még a sikerhez a helyes tanulási sorrend felállítása. Mindig legyen egy konkrét kép a fejedben arról, hogy mi élvez prioritást, és mi az, ami kevésbé fontos. Ennek gyakorlásával sokkal kézzelfoghatóbbá teheted a tanulás eredményét: ha épp a nyelvtan gyakorlása áll első helyen, akkor azt tudd le legelőbb, ha pedig valamilyen nyelvvizsgára készülsz, akkor a típusfeladatok megoldását priorizáld. A kevésbé fontos anyagrészek lehet, hogy a közeljövőben épp semmilyen hozzáadott értéket nem fognak képviselni a tanulásban, és ezzel csökkentik a valóban hatékonyan eltöltött idő mértékét. Ha úgy kényelmes, akár listát is készíthetsz az elvégzendő feladatokról – nekem bevált!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!


 


A szerzőről:

 

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
A legtöbb angoltanuló a tanulásra szánt idő 20%-át tölti el hasznosan
/