100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Clozemaster – a szótanulás támogatója

augusztus 17, 2017

Clozemaster – a szótanulás támogatója

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Az angoltanulók első parancsolata mindig és mindenkor a kontextusban történő szótanulás. Amikor a rengeteg erőfeszítés ellenére úgy érzed, hogy képtelen vagy használni az újonnan megtanult angol szavakat, akkor érdemes elgondolkodni a módszereden: az esetek túlnyomó részében nem a tanulóval van a baj. Sokkal inkább az a rossz szokás a bűnös, hogy önállóan próbálod megjegyezni a felvetülő szavakat.

De vajon léteznek-e olyan szoftverek, játékok vagy weboldalak, melyek segítségével hatékonyan és élvezetesen gyakorolhatunk új szavakat kontextusba téve? A válasz természetesen igen: a Clozemaster egy olyan online játékfelület, mely bármilyen alkalmazás letöltése vagy telepítése nélkül, ingyenesen elérhető, és kifejezetten nyelvtanulók számára készült. Mindennek a tetejébe pedig szuper mókás! De hogyan működik, mire használhatod?

A Clozemasterről elsősorban azt érdemes tudni, hogy nem kizárólag angoltanulók számára készült, hanem bármilyen két nyelv között biztosít átjárást. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg más nyelvet is tanulsz az angolon kívül, akkor azt is bármikor gyakorolhatod vele. Nem rossz, ugye? Sőt, ha esetleg van magyarul tanuló külföldi ismerősöd, neki is bátran ajánlhatod a programot, ugyanis a magyar célnyelvként is szerepel a listán.

Miután megnyitottad a programot, az első dolgod, hogy kiválaszd a célnyelvet (az “I’m learning” menüpontban) és az anyanyelved (az “I speak” menüpontban). Angol-magyar párosítás esetén a program egyből tudatja is velünk, hogy 80.000 mondat áll a rendelkezésünkre, melyekből a legnehezebb szavakat mozdították el. A feladat pedig az, hogy 4 opció közül kiválaszd a megfelelő szót.

Segítségképpen az adott mondat alatt megtalálod annak magyar megfelelőjét, így ha bizonytalan lennél, mindig van hova fordulnod. A program az “ismétlés a tudás anyja” filozófiát követi, így egy adott mondatcsoportot rengetegszer elismételtet, ezzel elősegítve a hatékony tanulást. Nem arról van szó tehát, hogy percek alatt kellene 15 új szót megjegyezni. Épp ellenkezőleg: a játék menetének segítségével a bemagolás helyett sok ismétléssel, gyakorlatiasan tanulhatsz, és ami az egészet különlegessé teszi, az az új szavak mondatban való szerepeltetése. Amellett tehát, hogy szavakat tanulsz, egyből kézhez kapsz egy mondatot is mindegyik új szerkezethez. A poén pedig az, hogy mindenféle vicces hanglejtésekkel olvassák fel neked a példamondatot – ezt ajánlom, hogy mindenképp csekkold le!Kétféle módot választhatsz a játékhoz: a random menüpontban a játék által tetszőleges kiválasztott szó- illetve mondatlistát kapsz, ezzel szemben pedig ott a piramisszerűen felépülő játékmód, mely 12 kategóriát tartalmaz: a 100 leggyakoribb angol szótól az 50.000 leggyakoribb angol szóig választhatsz csoportot.

Végül, de nem utolsó sorban, az alábbiakban mellékeljük a játék elérhetőségét.

CLOZEMASTER

Kellemes időtöltést, jó tanulást mindenkinek!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Turbó Angol Mondattárat, melyben több mint 1500, a való életben használt angol mondatot találsz. Pörgesd fel a szókincsed interaktív játékos programunk segítségével!


Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Clozemaster – a szótanulás támogatója
/