100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

El akarok kezdeni angolul tanulni! HOGYAN?

by Brigitta Varga in Minden lecke, Motiváció, Újrakezdő angol
június 20, 2017

El akarok kezdeni angolul tanulni! HOGYAN?

 

A cikk hossza: 5 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

==============
Első lépés: Miért?

==============

 

Először is tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért szeretnél angolul tanulni?Tetszik maga a nyelv? Munka miatt szükséged van rá? Külföldön való élet miatt? Külföldi utazás miatt?

Mint a legtöbb dolog az életben, az a legjobb, ha a motiváció belülről jön és nem valaki rád akarja kényszeríteni a nyelvtanulást.

Fontos, hogy meg tudj határozni egy célt. Társalgási szinten szeretnéd beszélni a nyelvet, vagy nyelvvizsgára készülsz, esetleg munka során történő tárgyalási szintre szeretnél eljutni vagy csak egy biztos alap nyelvtudásra van szükséged, amit egy külföldi út során probléma nélkül tudsz használni.

 

===========================
Második lépés:
Konkrét célkitűzés
===========================

 

Ennél a pontnál át kell gondolni, hogy körülbelül mennyi idő alatt tudod elérni a kívánt célt. Fontos az, hogy mennyi energiát tudsz te magad erre fordítani de az is fontos, hogy mennyi időt tudsz találni a többi elfoglaltság mellett az életedben, például munka esetében, ami nem csak tőled függ vagy akár család kérdésében.

Legyenek reális elképzeléseid! Lehet Te rá szeretnél szánni akár heti 40 órát is a nyelvtanulásra, de ha átgondolod, nem fog beleférni. Ezért fontos, hogy legyen egy terv konkrétan mennyi időt és energiát tudsz ebbe belefektetni. Ha túl sokat vársz el magadtól nagy az esélye a kudarcnak és fel fogod adni, míg a másik esetben az apró sikerek motiválni fognak. Fogadd el, hogy esetleg csak napi 10 percet tudsz nyelvtanulásra fordítani. Tartsd magad ehhez és az a napi 10 perc legyen hatékony! Ne feledd a 10 perc is több mint a semmi!

Határozd el magad a célod mellett! Egy nyelv elsajátítása motivációt, elszántságot, és elkötelezettséget igényel!

 

 

==================
Harmadik lépés:
Öröm
==================

 

Bármit csinál az ember az életben az a lényeg, hogy élvezze azt, amivel az idejét tölti. Ugyanez igaz a nyelvtanulásra is. Élvezd, leld benne örömödet és ne azon szorongj, hogy mennyi hibát vétesz az elején, vagy miért nem tudsz egy adott szót. Az a lényeg, amit tudsz! Amire emlékszel! Amit esetleg nagy nehezen megtanultál és végre eljön egy pillanat, hogy tudod használni. A folyamatos idegeskedés és görcsölés által el fogod veszteni a motivációd és kényszerként fogod megélni a tanulást. Fogadd el, hogy hibázni fogsz, hogy sok olyan dolog lesz amit nem fogsz egy óra után, de lehet még két hónap után sem tudni.  És? Az a lényeg amit viszont igen!

 

===================
Negyedik lépés:
Tanulás
===================

 

Nagyon sokan azt várják el maguktól, hogy hamar és gyorsan már beszélni tudjanak, mondatokat alkossanak. Ez egy irreális elvárás. A nyelvtanulás során 4 készség ötvöződik. Ez a négy készség a hallgatás, írás, olvasás és beszéd. Egyik sem tud megvalósulni a másik nélkül. Az, hogy esetleg kinek melyik megy könnyebben személyfüggő. Mikor elkezdesz egy nyelvet tanulni az agyad úgy fog működni, mint egy kisgyermek agya mielőtt elkezd beszélni. Gondolj csak bele, hogy mikor egy gyerek kimondja az első szót mindenki hogy örül. Előtte évekig szívta magába azt, amit maga körül hallott. Mondatban beszél? Nem! Szavakat rak egymás mellé és szépen lassan fog kialakulni a mondatalkotása.

Ugyanez történik veled is. Ezért irreális az, hogy azt várják el sokan maguktól, hogy az első óra után már mondatokat tudjon mondani. Az agyad fel kell hogy dolgozza azokat a szavakat, amiket úgymond beviszel és szépen lassan egyszer csak magadtól ki fogod mondani őket. Hallás és olvasás alapján fogod először az információkat feldolgozni és ennek eredményeképpen fogod tudni használni írásban és beszédben.

Próbálj meg úgy gyakorolni és tanulni, hogy mind a négy készséget használd. Például olvasol egy történetet és utána azt elmeséled egy barátodnak.  Megnézel egy filmet és utána írsz róla.  Ha ezt próbálod követni, akkor nem csak az elején lesz könnyebb nekivágni, hanem utána is fejlődni.Nagyon fontosnak gondolom, azt is, hogy főleg teljesen kezdő szinten ne akarj egy témához 50 féle szót megtanulni. Tanulj meg ötöt, de azt jól, és később, ha már az az öt megy, majd hozzátanulsz még ötöt. A szavakat próbáld meg mondatba tenni. Nem hosszú körmönfont mondatokba, csak egyszerű rövid mondatba.

Legyél nyitott! Ha hallasz egy kifejezést és tetszik vagy hasznos, tanuld meg nyugodtan. Ne ragaszkodj szigorúan a könyvhöz. Ha valaki angolul szól hozzád, merj válaszolni! Merj angolul hallgatni akár zenét és filmet (nem kell mindent értened). Szívd magadba minden honnan a nyelvet, hisz mint ahogy azt korábban is írtam, a kis gyerek is évekig ezt tette, és utána láss csodát! BESZÉL!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket.

A Don’t Panic Angolnál kifejezetten olyan online tananyagokat és programokat alkottunk meg Neked, amivel a valódi angolttanulod meg folyékonyan beszélni, önfeledten, kötetlenül, a saját időbeosztásodban. Nézz körbe ITT!A szerzőről:

Molnár Vikinek hívnak az angol tanári papíromat ( TEFL ) Chicagoban szereztem meg 2009 ben, de 10 éve tanítom az angol nyelvet. Több országban tanítottam különböző korcsoportokat és különböző szinteket. 
Imádom a színházat ötvözni a tanítással. A munkám a hobbim is, így mindig agyalok valami újabb ötleten.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
El akarok kezdeni angolul tanulni! HOGYAN?
/