100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

English is all around - Hogyan címkézd fel az otthonod, hogy abból a legtöbbet profitálj?

július 25, 2017

English is all around – Hogyan címkézd fel az otthonod, hogy abból a legtöbbet profitálj?

 

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

Ha az elektronikus megoldás helyett inkább kreatívkodnál egy kicsit akkor használj egyszerű öntapadós cetliket és címkézd fel az otthonodat ezáltal egy szuper méretű szótárrá alakítva azt.

Találj egy helyet amit sűrűn látogatsz (nálam ilyen például a hűtő) vagy dekorálj kedved szerint minden helyiségben. Ez azért jó megoldás mert körülveszed magadat az angollal és ezáltal munkába menet vagy a parkban sétálva is késztetést fogsz érezni hogy cimkézz dolgokat. Persze nem lesz lehetőséged például egy traffic lights nevű cetlit nyomni a jelzőlámpára, de attól még az agyad rögzíteni fogja és az idő alatt is angolul gondolkodsz.

===================
Használd a Pinterest-et
===================

Nemcsak ötletekre jó a Pinterest, segítségével elkezdheted a saját szókincsfejlesztő oldaladat is. Légy kreatív, vedd elő a telefonodat, készíts képet a címkékről úgy, hogy közvetlenül mellettük van a tárgy és oszd meg ezt a remekművet tanulótársaiddal. Biztosan értékelni fogják, számodra pedig azért is lesz hasznos mert alaposabban utána fogsz nézni a szó helyes alakjának és helyesírásának, hiszen nagy felelősséggel jár ha mások tanulnak tőled.

 

==============
Mit írj a cetlikre?
==============

Szavakat írni a legkézenfekvőbb megoldás de bővítheted tudásodat ha az alapszóhoz kapcsolódó kifejezéseket, szinonímákat, összetett szavakat, mellékneveket, igéket és mondatokat írsz.

Például:

  • coffee / coffee beans / ground coffee / café/ a cup of coffee / Would you like a cup of coffee?
  • cook-book / reading / recipes / food / instructions / meat dishes / starters / main courses / (és a legfontosabb) desserts.

 

Nem árt előtte bepötyögni a szótárba, valamint Google segítségével képen is meggyőződni róla, hogy a helyes megfelelőjét találtad meg a szónak. Azonos alakú többjelentésű szavaknál előfordulhat, hogy a szótárban keresgélve elkerüli a figyelmedet egy ilyen apróság – például hogy a toast jelentése pirítós és pohárköszöntő is egyben.

 

 

==================
A kevesebb néha több
==================

Annyi féle-fajta öntapadós cédula közül válogathatunk, hogy idővel lecserélhetjük a nagyobb címkéket melyek akár mondatokat is tartalmaznak, kisebbekre. Ugyanis, ha kisebbet használsz akkor hely hiányában egy-két szóra le kell szűkítened azt amit ráírsz. Ne elégedj meg azzal, hogy tudod annak az egy szónak a jelentését, hanem hagyatkozz a memóriádra és engedd, hogy az az egy szó aktiváljon akár tíz másikat a fejedben és próbálj meg visszaemlékezni azokra a szinonímákra, melléknevekre, igékre amik az alapszóra épülnek.

==========================
Cédulák, mint beszélgető partner
==========================

Spékeld meg kérdésekkel a címkéidet és válaszolj a kérdéseikre. Igen, kicsit furcsán hangzik, de tökéletes trükk arra hogy a tükörhöz beszélést változatosabbá tedd.

Mit ragassz a tükörre?

Például:

How has your day been Dóra?

What do you fancy for dinner János?

What time is your meeting with your client today?

Have you done your English homework?

Describe your day to me Tamás.==========
Alternatívák
==========

Ha nem akarod öntapadós cetlikkel kitapétázni az otthonod akkor ragaszd őket a szekrény ajtó belsejére. Valamint ha a címkézés ötlete nem hoz lázba akkor légy kreatív –  kitűnő ötlet például ha egy spárgát kötsz fel valahova, és arra mini csipeszekkel felcsípteted az új szavakat, mint a frissen mosott ruhákat a kertben. Lekvár helyett tanulásra váró kifejezéseket gyűjthetsz befőttes üvegben, vagy a kiürült sütis dobozban.

Mindegy hogyan csinálod, csak változtasd egy élő szótárrá környezetedet hogy még jobban körülvegyen az angol.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Turbó Angol Mondattárat, melyben több mint 1500, a való életben használt angol mondatot találsz. Pörgesd fel a szókincsed interaktív játékos programunk segítségével! 

A szerzőről:

Pista Bernadett (Betti) angol nyelvtanár itt a Don’t Panic-nél. 2011-ben szerezte első diplomáját (BA Teaching of English to Speakers of Other Languages and Linguistics) az angliai Wolverhamptonban. Ezt követően egy erősen gyakorlatra épülő tanárképzőn szerezte másoddiplomáját (PGCE Adult Literacy). Nagyon érdekli a hazai oktatásban szükséges szemlélet változtatás és az angol nyelv tanórákon kívüli használata. Több éves nyelvtanári tapasztalatát az Egyesült Királyságban, Sri Lankán és a Kanári-szigeteken szerezte meg.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
English is all around - Hogyan címkézd fel az otthonod, hogy abból a legtöbbet profitálj?
/