100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Forvo - turbózd fel a kiejtésed!

augusztus 17, 2017

Forvo – turbózd fel a kiejtésed!

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Blogcikkeinkben és videós leckéinkben jó pár olyan alkalmazást mutattunk már, amelyek segítségével megkönnyítheted magadnak a szótanulást, és melyekkel ellenőrizheted egy adott szó helyes kiejtését. Engedd meg, hogy bővítsem most a listát a Forvo nevű internetes kiejtésszótárral, mely nem kizárólag angol tanulásra, de bármilyen idegen nyelv tanulására alkalmas program lehet.

Különlegessége, hogy a felhasználók között interaktív kapcsolat jön létre, és a világ bármely féltekén tartózkodó anyanyelvűek a kérésednek megfelelő szavakat olvassák fel neked, ezzel megmutatva a helyes kiejtést. De ne szaladjunk ennyire előre: nézzük meg részletesen, hogy mire használhatod ezt a remek ingyenes weboldalt!

A Forvo azért emelkedik ki a többi kiejtéskalauz közül, mert gépi beszéd helyett valódi anyanyelviek között teremt interakciót. Ezáltal hatékonyan kizárható a gépi beszéd gyakori hibája, a helytelen hangsúlyozás. Sajnos a Google Translate és még sok más internetes szótár alkalmaz felolvasó algoritmust, melyeknek a tervezése még igencsak gyerekcipőben jár, így nem minden esetben tudják reálisan tükrözni az élő beszédet.

Ennek tudatában mindenképpen célszerű inkább élő beszédes felolvasórendszert használni (ahogy például a Youglish is működik) akkor is, ha szótárnak inkább valamelyik megbízható online verziót használod. A Forvo azonban erre a problémára is kínál megoldást: a kiejtésen kívül nem csak definíciót, de szinonimákat is kaphatunk az adott kifejezésre, ha beírjuk azt a keresőbe. Így tehát, amit kapunk, az gyakorlatilag egy egynyelvű szótár, egy szinonimaszótár és egy tuti kiejtésszótár anyanyelviekkel. Engem már itt megfogtak!

Regisztráció nélkül is használhatod az oldalt, de a regisztrációt követően két előnyhöz is hozzájuthatsz: megkérheted az anyanyelvi felhasználókat, hogy bármit felolvassanak neked, illetve te magad is segíthetsz magyarul tanuló embereknek azzal, hogy felolvasod az általuk kérvényezett szót vagy kifejezést. Amikor azt mondtam, hogy bármit felolvasnak, akkor értsd úgy, hogy tényleg bármit: rengeteg nevet, film- és könyvcímet, sőt még földrajzi neveket is fellelhetsz a szavak listájában. Minden általad kért szóval bővül a Forvo szótára, így az mások számára is elérhető lesz. Ráadásul az egész nem csak angol-magyar vonatkozásban működik, hanem bármely nyelvet kiválaszthatod a programban. Ha pedig akad egy kis szabadidőd, másoknak segíthetsz egy-egy magyar szó felolvasásával: ehhez semmi másra nem lesz szükséged, csak egy mikrofonra.Hasznos funkció található még az ‘események’ fül alatt: a Forvo készítői csoportokba szedik az éppen aktuális eseményekhez kötődő szavakat, így tematikusan egybegyűjtve tanulhatsz új kifejezéseket, kiejtéssel együtt. Itt is külön hangsúlyt fektetnek a szavak mellett az adott témabeli hírességek neveire, így is közelebb hozva a kulturális ismereteket a nyelvtanulás mellett. Az oldalt itt érheted el:  FORVO

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Real Life English programunkat, ahol arról találsz videókat, ahogy az angolt valóban beszélik avagy értsd meg könnyedén az anyanyelvi beszélőket.


Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Forvo - turbózd fel a kiejtésed!
/