100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hallás utáni értés fejlesztése tollbamondással

augusztus 2, 2017

Hallás utáni értés fejlesztése tollbamondással

 

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

Sok nyelvtanulónál okoz gondot az, hogy bár ismeri a szavakat és a szerkezeteket, sőt még az írással is ügyesen boldogul, a hallott szövegben nem mindig ismeri fel az adott formulákat. Biztos veled is rengetegszer megtörténik, hogy hiába koncentrálsz, egyszerűen nem érted, amit mondanak, majd aztán ha meglátod leírva, egyből leesik a tantusz.

Ez nem egyedülálló probléma, és nem is szégyen: a beszélt angol megértése a rengeteg variáció, a beszédtempó és a magyartól teljes mértékben eltérő hangsúlyozás miatt csak megfelelő gyakorlottsággal lesz egyszerű és rutinos. De hogyan gyakorolhatsz egyedül otthon azon kívül, hogy rengeteget hallgatsz? Hogyan teheted a hallgatást kicsit pro-aktívabbá? Kitűnő módszer erre a jó öreg tollbamondás, mellyel kézzel fogható módon mérheted a saját fejlődésedet.

 

 

A technika egyszerű, de nagyszerű: zárkózz be a szobádba, tedd fel a fülhallgatódat, és máris mehet a gyakorlás. A lényeg az, hogy kezdetben rövidebb mondatokat vagy akár szólistákat válassz, melyekbe biztosan nem fogsz belebonyolódni. Maga a szöveg szólhat bármiről, vagy lehet bárhonnan: a lényeg az, hogy legyen hozzá valamilyen felirat vagy szövegátirat, mely alapján a későbbiekben ellenőrizni tudod magad.

Akár zenehallgatással is próbálkozhatsz: próbáld meg leírni a dalszövegrészletet, majd utána bármilyen oldalon (mint például a Lyrics.com – on ) ellenőrizd le, hogy helyesen írtad-e. Próbálj meg minden idegszáladdal a beszélőre vagy az előadóra koncentrálni, hogy valóban az összes szót és kifejezést eltaláld. Fontos az is, hogy egynél többször hallgasd meg a szöveget, legalább 4-5 alkalommal, hogy kijavíthasd a hibáidat és biztosan semmi ne kerülje el a figyelmed. Mit nyerhetsz ezzel? Nos, ha nem siklasz el a szöveg felett azzal, hogy ‘ezt nagyjából értem’, hanem valóban ellenőrzöd az apró részeit is, azzal elérheted, hogy a jövőben könnyebben felismerd a beszédben a szót, a kifejezést, vagy akár a teljes mondatot. Természetesen utána a jelentést is megnézheted, de ami elsősorban lényeges, az itt most a hangzás.Az alábbi oldalakon gyakorolhatod szintnek megfelelően a tollbamondást, mely címeken azonnal ellenőrizheted is, hogy jól írtál-e valamit:

  1. http://www.rong-chang.com/eslread/eslread/dict/contents.htm – 200 darab diktálást találhatsz rajta, mellyel biztosan elleszel egy ideig.
  2. https://www.learnenglish.de/dictationpage.html – Elementary és Intermediate szintű diktálások
  3. https://www.englishclub.com/listening/dictation.htm – 3 szinten találhatsz diktálást, a hanganyagokat automatikusan meg is ismétlik.
  4. Ne feledd a lyrics.com – ot, ahol dalszövegeket találsz!

Sok sikert!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Turbó Angol Mondattárat, melyben több mint 1500, a való életben használt angol mondatot találsz. Pörgesd fel a szókincsed interaktív játékos programunk segítségével!A szerzőről:

 

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hallás utáni értés fejlesztése tollbamondással
/