100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan értsd meg a beszélt anyanyelvi angolt?

június 2, 2017

Rövidítések és szóösszevonások az angolban

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Megtanulni a tankönyvi angolt remek szórakozás, és garantáltan senkinek nem fog hátrányt jelenteni. A beszélt nyelvben azonban sokszor fittyet hánynak a szépen kikerekített szerkezetekre, és a felismerhetetlenségig “elharapják” az egyes formulákat, lehetetlenné téve az eligazodást a hallott szövegértés egyébként is rögös útján.

Ez persze nem szabad, hogy eltántorítson! Egy kis gyakorlással könnyedén felfedezhető a rövidítésekben szereplő logika – mert akár hiszed, akár nem, az összevonásokat érintő szabályokban igenis van némi összefüggés. Íme egy gyűjtemény, melyet a teljesség igénye nélkül azért állítottunk össze, hogy az alapvető példákat egyszer és mindenkorra elsajátíthasd!

=====================
Igei kifejezések rövidítése
=====================

Sok olyan nyelvtani elem létezik, ami már annyira magától értetődő, hogy a kiejtésben inkább lerövidítik, elharapják. Erre néhány példa:

 • Going to → ‘gonna’ (I’m going to do my laundry tomorrow. → I’m gonna do my laundry tomorrow. / Holnap kimosom a ruháimat.)
 • Want to → ‘wanna’ (I want to have pizza for dinner. → I wanna have pizza for dinner. / Pizzát akarok vacsorázni.)
 • Got to → ‘gotta’ (I have got to go. → I gotta go. / Mennem kell.) Ne lepődj meg: ebben az esetben néha annyira lerövidítik a kifejezést, hogy még a ‘have’ is kimarad a mondatból.
 • -ING végű igék → -in’ (I am listening. → I’m listenin’. / Figyelek!)

Mindezek kissé szlengesnek tűnhetnek, de az igazság az, hogy a beszélt nyelvben leginkább ezekkel fogsz találkozni, körülményektől függetlenül. Nem csak a hallott szöveg értése miatt fontos őket megtanulni: ha alkalmazod őket a beszédedben és nem törekszel minden egyes hang kiejtésére, te is sokkal folyékonyabban és hitelesebben fogsz majd angolul beszélni.===========
Mozaikszavak
===========

 • FYI – For Your Information (ajánlom figyelmedbe)
 • AKA – Also Known As (másnéven)
 • ETA – Estimated Time of Arrival (becsült érkezési idő)
 • FAQ – Frequently Asked Questions (gyakran ismételt kérdések – sok magyar weboldalon is előfordul már)
 • TBA – To Be Announced (bejelentésre vár)
 • PS – Post Script (utóirat)
 • ID – Identification (személyi igazolvány – az USA-ban a rendőrök sokszor csak ennyit mondanak, ha azt szeretnék, hogy azonosítsd magad)
 • DIY – Do It Yourself (Csináld Magad!)
 • MD – Medical Doctor (orvos)
 • OMG – Oh My God (Úristen!)

A mozaikszavak egyik érdekessége, hogy manapság már nem csak írásban használatosak: egyre gyakrabban előfordul, hogy élő beszédben is csak a kezdőbetűket mondják ki az anyanyelvi beszélők.


 


Ha szeretnél még többet megtudni az angol kiejtésről és összevonásokról, akkor csekkold ezeket a blogcikkeket!

A szerzőről:

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan értsd meg a beszélt anyanyelvi angolt?
/