Dumasuli - Skype-os BeszédórákMegnézem mi ez!
Dumasuli - Skype-os Beszédórák

blog

Hogyan fejleszd az angolod egy beszélgetőpartner segítségével? Hol bukkanj rá ilyen angoltanulókra?

szeptember 5, 2017

Hogyan fejleszd az angolod egy beszélgetőpartner segítségével? Hol bukkanj rá ilyen angoltanulókra?

 

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

A tanulás bizony egy rögös út, és mint minden más nehézség esetén, itt is óriási segítséget jelenthet egy társ, akivel együtt haladhatsz. Az online tanulásnál ez különösen fontos, ugyanis nincs osztályterem, ahova naponta be kell járni, illetve nem mindenkinek akad lehetősége a beszéd gyakorlására otthon a négy fal között.

Természetesen az internetnek van egy hatalmas előnye is: könnyedén találhatsz magadnak az ország vagy a világ bármely pontján egy tanulótársat, akivel gyakorolhatsz a saját szintednek megfelelően, az otthonod kényelmében. Nézzük meg, hogy hol bukkanhatsz rá a Nagy Ő-re, illetve milyen módszerekkel fejleszthetitek közösen a nyelvtudásotokat.

 

 

Rengeteg weboldal és applikáció foglalkozik manapság beszélgetőpartner-közvetítéssel, íme az én 3 kedvencem ezek közül:

  1. Conversation Exchange

Klassz kis oldal, ami teljesen ingyenesen segít megtalálni a tökéletes beszélgetőpartnert, akár a közeledben élő anyanyelvi beszélők, akár más nyelvtanulók formájában. Első körben levelezni kezdhettek, majd egyeztethettek esetlegesen videochatelést vagy személyes találkozót is.

  1. Livemocha

A Rosetta Stone a világ egyik legelső nyelvtanulós szoftvere volt, és jelenleg a Livemocha köreiben is létezik, több millió fős tanulóközösséget számlálva. Szintén ingyenes, és az a legszuperebb benne, hogy akár előre megírt szövegkönyveket is kérhetsz a beszélgetésekhez, ami alacsonyabb szinten mindenképp óriási előny. Regisztrációt követően a ‘study buddies’ menüpontban kereshetsz magadnak partnert.

  1. Don’t Panic Angol csoport

A 47.000 taggal büszkélkedő csoportunk a legkézenfekvőbb választás, ugyanis az utóbbi időben különösen megemelkedett az igény a tanulótársak verbuválására. Egy egyszerű poszttal könnyedén szerezhetsz magadnak akár több jelentkezőt is, akik biztosan szívesen tanulnak veled, közös erővel leküzdve az akadályokat. 

Merre induljatok el, ha már megtaláltátok egymást? Nos, a lehetőségek száma végtelen: először is döntsétek el, hogy online vagy személyesen szeretnétek beleugrani a beszélgetésekbe. Ha ez megvan, gyakorlatilag csak annyi a dolgotok, hogy a lehető legtöbb alkalommal szerveztek  Skype, Facebook vagy Hangouts videohívást, mely során kötetlenül angolul beszélgettek.

Javasolnám, hogy ezeket az alkalmakat legalább fél, de inkább egy órásra szervezzétek be, minimum heti egy alkalommal. Miről beszélgessetek? Gyakorlatilag mindegy: nyugodtan vitassátok meg az elmúlt napok történéseit, közéleti témákat, az egészség vagy a magánélet rejtelmeit, sőt, esetleg hétköznapi szituációkat is eljátszhattok. Tegyük fel, hogy aznap mondjuk épp pizzát rendeltél telefonon és elgondolkodtál rajta, hogy vajon ezt hogyan tennéd meg angolul. Ez tökéletes alapot szolgáltathat a beszélgetéshez.

Legyetek kreatívak és nyitottak: lehet, hogy a másiknak épp állásinterjúra kell készülnie, melyet te is a javadra fordíthatsz és esetleg később hasznát veheted a begyakorolt mondatoknak. Egy jó kis oldalt azért megosztanék, melyen rengeteg érdekes témát, kérdést, ötletet találhattok a beszélgetésekhez: http://iteslj.org/questions/

Természetesen a beszéden kívül néha e-maileket vagy instant üzeneteket is válthattok, a lényeg az, hogy mindig angolul tegyétek ezt! Hidd el, ha megszokjátok egymás stílusát és személyiségét, azonnal érezni fogod majd, hogy mekkora előnyhöz juthatsz ennek a lehetőségnek a kiaknázásával.

 

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Dumasulitami az ország legrugalmasabb online angol beszédközpontú nyelvtanfolyama, ahol Te írod az órarended.A szerzőről:

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük