100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan használd a Google-t a nyelvtanuláshoz?

by Daniella Dimitrow in Applikáció Mustra, Minden lecke
augusztus 15, 2017

Hogyan használd a Google-t a nyelvtanuláshoz?

A cikk hossza: 5 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Nem titok, hogy a Google biztosítja a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb információ-hozzáférést napjainkban – ingyenesen, szünet nélkül. Segítségével bármely kérdésünkre választ kaphatunk a legkülönfélébb témákban. De vajon hogyan lendíthetjük előre vele a nyelvtanulásunkat anélkül, hogy a bőség zavarába esnénk? Mire használhatjuk ezt a hatalmas, kimeríthetetlen adatbázist? Az alábbiakban adunk néhány tippet, melyek bebizonyítják, hogy a Google minden nyelvtanuló barátja.

    Kezdjük az alapokkal: egyértelmű, hogy a kedvenc keresőprogramunkkal könnyedén találhatunk magunknak érdekes weboldalakat, melyek konkrétan angoltanulóknak készülnek, és rengeteg segédanyagot tartalmaznak. Lehet, hogy minket is épp így találtál meg. Emellett kereshetünk magunknak egy kedvenc szótárt, egy jó kis híroldalt, vagy akár egy-egy hasznos fórumot, ahol más tanulókkal kerülhetünk interakcióba. Ha beírjuk bármelyik szót, és utána azt, hogy definition, a legprofibb egynyelvű szótárakból tudhatjuk meg az adott szó jelentését, vagy akár a szinonimáit, ellentéteit.

A Google keresés számos olyan weblaphoz juttat el, amelyeknek a létezéséről máshogyan nem értesülnénk, illetve színes csokorba gyűjti az érdeklődési körünknek megfelelő szinte összes internetes linket.

Azonban itt nem áll meg a tudomány: a Google-t remekül alkalmazhatod a nyelvtanod ellenőrzésére. A módszer rendkívül egyszerű: csak írd be a keresőmezőbe a kifejezést, melyben bizonytalan vagy, majd nézd meg a találatok számát. Például: nem vagy biztos benne, hogy az at the morning vagy az in the morning a helyes? Keress rá mindkettőre, és rögtön a kategóriák alatt megtalálod a találatok számát. Az elsőre 67 millió találatot dob ki, ami nem rossz. Most írjuk be azt, hogy in the morning, és figyeljük meg ugyanezt: erre bizony 972 millió opciót talál. Így biztos lehetsz benne, hogy a második lesz a helyes formula. Miért van mégis ennyi találat egy helytelen kifejezésre? Nos, az interneten nagyon sok, nem angol anyanyelvű író tevékenykedik, akik sajnos helytelen nyelvtannal publikálnak (bár néha az anyanyelvűek is!). Továbbá, ezekben a találatokban olyan fórumbejegyzések is megtalálhatóak, ahol pontosan az általad megfogalmazott kérdést teszi fel valaki, csak említés szintjén használva a helytelen alakot – egy keresőprogramnak viszont kutyakötelessége azt is a találatok közé tenni.

Hasznos lehet továbbá a Google képkeresés használata, főként a vizuális típusoknak. Ha beírod az általad még ismeretlen angol szót a keresőmezőbe, rengeteg képpel találkozhatsz, melyek alapján könnyedén megjegyezheted a szó jelentését. Egyébként szótár mellé is kifejezetten ajánlom, mert sokszor csak ezzel mehetünk biztosra a pontos jelentést illetően. Nagy kárunkra sok olyan szótár fellelhető a neten, ami gyakorlatilag bárki által szerkeszthető, és ezáltal nem mindig dob ki akkurátus eredményt.Itt pedig megemlíteném a sokak által oly’ kedvelt Google Translate szolgáltatást is: sajnos  ezt semmiképpen nem ajánlom egy nyelvtanulónak sem, mert nem feltétlenül ellenőrzött forrás, így sokszor bődületes furcsaságokat dob ki egy-egy szó vagy kifejezés esetében. Ha valóban szeretnéd tudni a helyes fordítást, mindig inkább a képkeresés funkciót válaszd!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!


Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan használd a Google-t a nyelvtanuláshoz?
/