100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan használd a Youtube-ot nyelvtanulásra?

június 20, 2017

Hogyan használd a Youtube-ot nyelvtanulásra?

 

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

Az internet egy valóságos aranybánya a nyelvtanulók számára, és ennek is az élén áll a legsikeresebb ingyenes videómegosztó oldal, a Youtube. Azon kívül, hogy rengeteg zenét és szórakoztató tartalmat találhatsz rajta, érdemes kihasználni azon funkcióit és csatornáit is, amik segíthetnek az angoltudásod előrelendítésében. Mire is gondolunk pontosan?

Nos, a Youtube – sok egyéb tulajdonsága mellett – gyakorlatilag egy végtelen nyelvtanulói forrás, ami ingyenesen házhoz szállítja a legkülönfélébb tartalmakat. Szinte a világ összes nyelvébe belehallgathatsz, megfigyelheted az anyanyelviek beszédét, ellesheted a hanglejtést, szavakat és kiejtést tanulhatsz… Egyszóval mindent lehetővé tesz, ami 15 évvel ezelőtt csak azoknak adódott volna meg, akik esetlegesen külföldre tudtak utazni vagy költözni, illetve akiknek külföldön éltek rokonaik vagy barátaik.

Akcentusok, dialektusok, anyanyelvi variációk millióit érheted el, amely szinttől függetlenül mindenkinek óriási hasznot hozhat, ráadásul bármilyen témában kereshetsz videót, ami érdekel, vagy amire épp szükséged van. Verhetetlen előny, hogy lehetőséged van bármikor leállítani vagy visszatekerni a videót, ha valamit nem értettél, vagy még egyszer meghallgatnál.

Ha úgy érzed, hogy nehezen megy még a hallott szöveg értése, nyugodtan kapcsold be a feliratot hozzá a jobb alsó sarokban található ikonnal, de VIGYÁZAT! Az automatikusan generált feliratok sokszor nyelvtanilag helytelen mondatokat, vagy teljesen más szavakat írnak ki, mint ami valóban elhangzik a videóban. Ezek használatát nem ajánlom nyelvgyakorláshoz. Szerencsére a Youtube mindig kijelzi, hogy melyik az automatikusan létrehozott felirat, így nem fogunk csapdába esni.Természetesen azon kívül, hogy rengeteget hallgathatsz, a Youtube-ot interaktívan is használhatod: a komment szekciókban bárkivel beszélgetésbe bonyolódhatsz, vagy csak külső szemlélőként is megfigyelheted a természetes, írott nyelvet: mikor, hogyan, hol rövidítenek, hogyan használják a szlenget, hogyan központoznak, stb. Ez ugyan nem a lehető legmegbízhatóbb forrás, ugyanis sok kommentelőnek borzalmas a helyesírása, de ha már esetleg ki tudod szűrni, hogy hol a hiba, az is szuper gyakorlás lehet.

Az adu-ász pedig az angol nyelvtanulós csatornák tömkelege, ami elérhető a Youtube-on. Ezzel egy másik blogcikkünkben foglalkozunk részletesebben, de a listát ide is mellékeljük:

  1. BookBox
  2. Simple English Videos
  3. Rachel’s English
  4. BuzzFeed Video
  5. Don’t Panic Angol Youtube csatorna

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Don’t Panic Angol Youtube csatornáját, ahol számos angol tanulással kapcsolatos videót találsz.A szerzőről:

 

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan használd a Youtube-ot nyelvtanulásra?
/