100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan jegyezd meg és tudd használni azokat a fránya Phrasal Verbeket?

június 16, 2017

Hogyan jegyezd meg és tudd használni azokat a fránya Phrasal Verbeket?

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

A vonzatos igék, azaz a ‘Phrasal verbs’ senkinek nem kedvencei az angol nyelvben, de sajnos kikerülhetetlen részét képezik a mindennapi kommunikációnak. Az anyanyelviek roppant szívesen használják (főként az amerikaiak), ezért ha egyszer sikerül helyretenned őket a fejedben, nem csak a beszédet fogod jobban megérteni, de te magad is sokkal élethűbben tudsz majd társalogni és magasabb szinten használhatod az angolt.

Ezek megkülönböztetése azonban embert próbáló feladat: egy átlagos igének vonzattól függően olyan mértékben változik meg a jelentése, amit sajnos lehetetlen józan paraszti ésszel kikövetkeztetni, így minden egyes formulát külön meg kell tanulni. Hogyan könnyítheted meg magad számára a phrasal verbs memorizálását?

1.
Mint minden alkalommal, amikor szavakat tanulsz, itt is fontos a kontextualizálás, tehát NE a szövegkörnyezetből kiszakítva próbáld őket megjegyezni! A legtöbb szótárban a phrasal verbek mellé találsz példamondatokat is, melyeket kiírhatsz magadnak, illetve Te is írj minél több mondatot önállóan, melyekben használod, gyakorlod a megfelelő vonzatot és a hozzá társuló jelentést. Szuper ötlet, ha esetleg egy egész történetet írsz.

2.
Csoportosítsd őket témakörök szerint! Ha például a napi rutinodra gondolsz, a következő vonzatos igéket mindenképpen megjegyezheted: wake up, get up, get dressed, ha az utazásra, akkor: check in at the airport, the plane takes off, you need to look after your luggage.

A lényeg az, hogy készíts egy úgy nevezett mind mapet, amely tartalmazza az azonos témába tartozó elemeket. Ezt akár illusztrálhatod is, ha vizuális típus vagy: rajzolj, kösd össze a vonalakat, vázold fel a kapcsolatot az igék között – bármit, ami neked segít!3.
Zenékből rengeteg phrasal verb megtanulható, csak tudni kell, hol keressük őket. Ha beírod a Youtube-ra a kiválasztott igét, pl. put off vagy take on, akkor tutira ki fog hozni neked egy csomó dalt, melyeket hallgatva jobban rögzül majd a használat. A Google-ben rákereshetsz a dal teljes szövegére, és azt olvasgatva esetleg több phrasal verbet is kereshetsz a dalszövegben.

 

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Turbó Angol Mondattárat, melyben több mint 1500, a való életben használt angol mondatot találsz. Pörgesd fel a szókincsed interaktív játékos programunk segítségével!A szerzőről:

 

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan jegyezd meg és tudd használni azokat a fránya Phrasal Verbeket?
/