100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan, milyen módszerekkel állapíthatod meg az jelenlegi szinted angolból?

Miért csalókák az online tesztek?

by Daniella Dimitrow in Minden lecke, Nyelvvizsga, Újrakezdő angol
június 16, 2017

Hogyan, milyen módszerekkel állapíthatod meg az jelenlegi szinted angolból?

Miért csalókák az online tesztek?

 

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

Talán veled is előfordult már, hogy egy helytelenül meghatározott szint miatt rossz csoportba kerültél egy nyelvtanfolyamon, és emiatt az első néhány óra után teljesen eltűnt a lelkesedésed. Ilyenkor automatikusan az a gondolat születik meg a fejekben, hogy: ‘na, most sem fogok megtanulni angolul’. Nem számít, hogy alacsonyabb vagy épp magasabb a szint a megfelelőnél: mindkét eset borzasztóan demotiváló tud lenni – persze más-más okok miatt.

Ha túl magas az adott szint, akkor már az elején akadályokba ütközöl, nem érted, amit beszélnek; lemaradhatsz, mint a borravaló. Ha pedig túl alacsony, akkor nem okoz majd kihívást, nem fogod tudni túllépni a már meglévő szintedet: ha nincs fejlődés, könnyen elmehet a kedved az egésztől. Mi az oka annak, hogy ilyen sokszor félremegy a szintfelmérő? Hogyan lehet hatékonyan meghatározni a valós nyelvi szintet?

Fontos tudni az online tesztekről, hogy ezek mindig csak tájékoztató jellegű eredményt adnak. Abszolút nem érdemes rájuk alapozni a besorolást, ugyanis olyan készségeket, mint például a beszéd, egyáltalán nem mérhetsz vele. Lehetséges, hogy kiváló a passzív tudásod, de ez a kommunikációhoz biztosan nem elegendő. Sokaknak szimplán csak szerencséje van, vagy valami okból kifolyólag ügyesebbek a tesztkitöltésben, így a végeredmény néha túlmutat a valóságon, a fent említett komplikációkat vonva maga után.

Néhány teszt még a hallott szöveg értését sem méri, ami szintén egy kulcsfontosságú készség: ezek ismerete nélkül egyszerűen nem lehet meghatározni, hogy mi az a neked való szint, ami nem ‘csak papíron’ működik. Sajnos azt is bele kell kalkulálni, hogy ezek a felmérő tesztek más és más pontrendszerrel működnek, különböző aspektusokra világítanak rá, így lehetséges, hogy a valódi gyenge pontjaidra egyáltalán rá sem fog kérdezni. Semmiképp sem szerencsés tehát erre hagyatkozni.A besorolás leghatékonyabb módja, ha egy tanár vagy szakember segítségét kérjük: az ő hozzáértésükkel felmérhető az összes készség reális szintje, beleértve a beszédet, a hallás utáni értést, illetve a reakciókat is. A tanár látja, hogy esetlegesen hol hezitálsz, hol kell megerősíteni az alapokat, mi az a kezdőpont, amit bebetonozva továbbléphetsz majd egy magasabb fokozatra. Természetesen próbaképp ki lehet tölteni bármilyen tesztet, de semmiképp ne alapozd erre a döntésed, amikor nyelvtanfolyamot választasz.

 

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic Akadémiába, a legkedveltebb és legexkluzívabb programunkba!A szerzőről:

 

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan, milyen módszerekkel állapíthatod meg az jelenlegi szinted angolból?
/