100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan nézzek filmet angolul ? A titok leleplezése - Első rész

by Viki Molnár in Angol beszéd, Minden lecke, Szleng
augusztus 16, 2017

Hogyan nézzek filmet angolul ? A titok leleplezése  – Első rész

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Biztos mindenki sokszor próbálkozott már filmeket és sorozatokat nézni angolul, több – kevesebb sikerrel.  Sok helyen hallhattátok már, hogy ez a módszer milyen jó és milyen hasznos. És ennyi, itt pont a vége. Hasznos, így csináld! Rendben, csak én személy szerint azt nem olvastam, vagy hallottam sehol, hogy egy angolul nem felső de minimum egy erős kezdő szinten levő tanuló hogyan is álljon ennek neki.

Szegény csak csinálja, amit javasoltak neki, popcorn-nal és nachos-sal és hatalmas lelkesedéssel leül nézni egy filmet, és körülbelül 10 perc után arra eszmél, hogy az ételből semmi nem maradt , csakúgy mint a lelkesedésből.  Kész. Kipróbálta és egy életre elment a kedve, mert nem értett az egészből semmit. Igaza van, hogy csüggedt és csalódott és szomorúságában egy újabb adag popcornt megeszik? IGEN.

Szeretnék Nektek pár tanácsot adni, hogyan is lehet a filmnézésnek nekiállni kezdő szinten stresszmentesen, de először is beavatni Titeket abba, hogy ez miért jó? Segíteni megérteni, miért is ez az első válasza majdnem minden nyelvtanárnak arra, ha azt kérdezitek: Hogy tudom az értésemet fejleszteni?

1: ÉLŐ NYELV

Mindenkinek ismerősek a jól bevált és megszokott kurzus könyvek, tele szebbnél szebb kifejezéssel és még ínycsiklandozóbb nyelvtannal.  Például gyönyörű angolsággal kifejezve az időt : „ It is half past seven” avagy olyan jól ismert kifejezések mint az „ it is not my cup of tea „. Ki a fene hallotta ezeket filmekben? Nem sokan. Mert ezek a kifejezések nem az ún élő nyelv. Helyes így mondani?

A válaszom igen, de sajnos az életben és filmekben sem gyakoriak.  A filmekben használt nyelvezet és szókincs természetes és hétköznapi, nem erőltetett, így a te hétköznapi beszédedet is fejleszti.  Persze ettől még nem baj, ha mást is tudsz (nem kell most rögtön kukába dobni az összes tankönyvedet ), ezektől csak te leszel több.

2: SZAVAK ÉS KIFEJEZÉSEK KONTEXTUSBAN

Amikor szavakat, vagy kifejezéseket tanulsz, megtanulod egy jelentését és bemagolod a kis szólistádat, utána pedig hatalmasat pislogsz amikor ezek a szavak egy más környezetben együtt fordulnak elő. Az angol nyelv, és minden nyelv , szépsége, hogy egy szó sok mindent jelenthet és sok mindenre használjuk, ezért nem az a legjobb módszer, hogy egyesével bemagolod őket és felmondod. Inkább próbáld meg szövegkörnyezetbe helyezni és úgy tanulni.

Például „miss= hiányozni „ de ha lekésem a buszt arra azt mondom „ miss the bus” és ilyenkor szokott az a kérdés következni, hogy ez nem azt jelenti , hogy hiányolni a buszt? Hisz a „miss” jelentése ez lenne. Sajnos nem, mert ez egy kifejezés. A kontextusban való tanulást napi szinten is tudod alkalmazni, ha a szótárba nem csak szavakat írtok, egy jelentéssel, hanem inkább mondatban, több jelentéssel.3: KIEJTÉS

Egy részt nagyon fontos, mert így legalább hallod a szavakat, mondatokat kimondva és kiejtve. Nagy különbség van egy amerikai és egy angol film között, minél többször nézed őket, annál inkább te is fogod látni a különbséget. ( és ráeszmélsz, Te jó ég! Az amerikai angolt mennyivel egyszerűbb érteni. ).

Másrészt, nem mindegy, hogy egy adott kifejezést, vagy szót milyen hangsúllyal mondunk és milyen érzelmi töltettel. Így nem csak magát a kifejezést tudod megtanulni, hanem azt is, hogy azt hány féle képpen és esetleg milyen helyzetekben tudod használni.

Remélem sikerült magát a filmnézés miértjét elmagyaráznom Nektek, és jöhetnek a tippek, amit tudom, hogy már nagyon vártok.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!


Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük