100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan nézzek filmet angolul ? A titok leleplezése - Második rész

augusztus 16, 2017

Hogyan nézzek filmet angolul ? a titok leleplezése – Második rész

A cikk hossza: 5 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Nem is szeretnélek Titeket tovább csigázni, íme a KULCS

1) A FILM

Az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan filmet válassz kezdésnek, amit szeretsz, és minimum egyszer , de inkább többször láttál.  Ez segíteni fog abban, hogy nagyjából átlásd a történetet, ismerd a karaktereket, és leginkább nem fog lankadni a figyelmed az első 15 perc után. Lehetőleg ne egy több órás történelmi drámát válassz, inkább egy könnyed vígjátékot, romantikus filmet, akció filmet ( a lövöldözéshez nem kell felsőfokú szókincs J ) ,vagy egy jó kis horrort ( amin így is úgyis ijedezni fogsz és nem fog feltűnni, hogy nem értesz minden egyes szót)

2) SZINTEDNEK MEGFELELŐ FILM

Ha esetleg a számodra kedvenc film mégis nagyon magas szint lenne, akkor sem kell megijedni, próbálkozz meg egy animációs filmmel, vagy rövid rajzfilmmel. Nyelvezete könnyebb és a történet jól nyomon követhető, de azért legyen a mesében szöveg, elnézést kérek attól, aki most megörült, hogy megnézheti a WALL-E t.

3) SZÓTÁR? KIZÁRT!

Nem igazán élvezetes úgy végigülni és nézni egy filmet, hogy közben a szótárt forgatod megállás nélkül. Elfárad a kezed is 90 perc után, plusz így nem lehet igazán élvezni egy filmet. Ha hallasz egy olyan szót, ami fontos, vagy szeretnéd tudni, átválthatsz angol feliratra és ki tudod nézni a szótárból. Ha a szó sokszor előfordul a film során, biztos lehetsz benne, hogy emlékezni fogsz rá.

4) ISMÉTLÉS

Ha hallasz bizonyos kifejezéseket a filmben, amik megragadtak és meg is maradtak, bátran ismételd és használd őket a beszéd órákon, vagy amikor eszedbe jut, és mondd ki hangosan.  Ha többször használod és hangosan kimondod, meg fog maradni az emlékezetedben.

5) NINCS FELIRAT!

Tudom, hogy kegyetlenül hangzik, de felirat nélkül a legjobb nézni egy filmet, még ha nehéznek is hangzik. Ha már minden kötél szakad, legfeljebb az angol felirat engedélyezett. Egyszerűen nem tudsz ennyi mindenre figyelni. Hallani, megérteni és közben még a magyar feliratot olvasni. Sokkal hatásosabb ha csak egy dologra koncentrálsz és nem kettőre vagy háromra. Nem fogsz magyar felirattal több szót megtanulni. Egy idő után csak a feliratot fogod olvasni és a hallgatás és az idegen nyelvre való figyelem háttérbe szorul.

6) VLC

Ez egy film lejátszó program , ha nem rendelkezel vele, ingyen letölthető és telepíthető. (ITT)  Nagyon egyszerűen működik. Letöltöd a filmet, vagy berakod a DVD-t, elindítod ezt a programot, és tudod vele szabályozni a beszéd gyorsaságát. Le lehet lassítani a filmnek a hangját, hogy jobban megértsél szavakat, vagy akár egy egész részt a történetből ( youtube on is van erre lehetőség a beállítások menüpontban a speed gombra klikkelve ).7) SITCOM

Rövid kb 20 perces vígjáték sorozatok, rengeteg van manapság belőlük. Legismertebb a Jóbarátok. Rövidek, pergősek, viccesek, és abszolút a hétköznapi, beszélt nyelvet használják. Ebből is olyat válassz, amit ismersz és szeretsz.

8) PÁNIKRA SEMMI OK

Nem értesz meg szavakat, részeket, teljes mondatokat? Semmi gond! Megnézed a filmet majd még egyszer. Az a lényeg, hogy maga a tanulás folyamat élvezetes legyen számodra. Attól, hogy nem értesz minden szót, vagy minden részt, hidd el, hogy meg fogod tudni érteni a filmet. Bízzál magadban! Éppen ezért fontos, hogy olyan film legyen, amit ismersz, mert akkor biztos, hogy nem úgy fogsz felállni a film után, hogy azt sem tudod mi volt a cselekmény. Ne várj el magadtól lehetetlent. Annak örülj, amikor elcsípsz egy-egy szót, amit már ismersz, vagy a filmnek köszönhetően tanulsz újakat.

9) PROGRAMOK

Vannak kifejezetten olyan programok a neten, amikkel lehet filmet tanulni. Ez nem jelenti azt, hogy a teljes filmet végig kell nézned, csak egy adott részt. Így ezekkel is könnyedén lehet gyakorolni.

Az egyik ilyen program a speechyard

A másik a caterpillar ( mobilapplikációnak is le lehet tölteni)

A harmadik szintén mobilapplikációként letölthető Learn English with Movies.

A negyedik egy viszonylag új program az English Attack.

Az utolsó pedig az elmaradhatatlan youtube, ahol szintén sok filmet el lehet érni, vagy film részletet, angol felirattal is.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!


Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan nézzek filmet angolul ? A titok leleplezése - Második rész
/