100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan szoktasd rá magad az angolozásra?

by Daniella Dimitrow in Motiváció
május 16, 2017

Hogyan szoktasd rá magad az angolozásra?

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Egy finom reggeli kávé, a kedvenc hírportálod böngészése, a virágok meglocsolása, edzés, tévézés lefekvés előtt… Ezek mind olyan szokások, amik szerves részei a mindennapjainknak, így észrevétlenül is belekerülnek a napirendbe, történjék bármi. Mivel már megszoktuk őket, így semmi erőfeszítést nem jelent egy kávé elfogyasztása, és az esti tévézésre is valahogy mindig jut idő.

Nem lenne szuper, ha az angolozás is ugyanilyen könnyedén beépülne a hétköznapjaidba? Nézzük meg, hogyan szabadulhatsz meg a kényszerérzettől, és hogyan szoktathatod rá magad az angoltanulásra!

Elsősorban nagyon fontos tudnod, hogy szokásokat csakis a rutin megteremtésével generálhatunk. Ez azt jelenti, hogy a kezdeti fázisban minden egyes nap elő kell venned az angolt, és véletlenül se engedélyezd magadnak a lazsálást. Természetesen néha a legfegyelmezettebbeknek is lehet rossz napjuk, de a lényeg az, hogy szigorúan törekedj a rendszerességre – ha valami miatt kimaradt egy nap, akkor se essen össze az ütemterv, ugyanúgy kell folytatnod, mintha mi sem történt volna. Ez mindig csak az elején nehéz: ha belegondolsz, rengeteg mindent megszoktál már az életben, a korán keléstől kezdve a rendszeres sportolásig.

Az, hogy mennyi az annyi, esetünkben most lényegtelen: nem számít, hogy mennyi időt foglalkozol az angollal egy nap, a kulcs a rendszeresség. Komolyan! Ha csak 10 percet is tevékenykedsz (ami lehet egy rövid cikk elolvasása, bármilyen hallgatás, 5 mondat megírása), az is ugyanolyan hatékony, mivel garantálja, hogy nem esel ki a ritmusból. Erre odafigyelve néhány hónap alatt szokássá válhat az angol, mely kizárja a kötelezőség érzését és a nyűglődést. Olyan lesz, mint egy kellemes edzés vagy szociális tevékenység munka után.Fontos szempont az is, hogy megfelelő tempóban haladj a tevékenységekkel, és az ütemtervet kivitelezhető időmennyiséggel töltsd fel. Sajnos nem valószínű, hogy sikerül majd teljesíteni a napi limitet, ha órákat tervezel foglalkozni az angollal. Nem hiába mondják, hogy addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér: mindig csak annyit szervezz be magadnak, amennyit valóban vállalni tudsz, különben csábító megoldás lesz, hogy teljesen feladd az egészet. A siker kulcsa itt a mértéktartás: biztosan nem fogod direkt kihagyni a tanulást, ha teljesíthető mennyiséget szabsz ki magadnak az adott napra. Ha erre odafigyelsz, egyszer csak azt veszed majd észre, hogy nem lesz nap angol nélkül!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook csoportunkhoz (ahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 37.234 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket) vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!A szerzőről:

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan szoktasd rá magad az angolozásra?
/