100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hogyan ültesd át az angol igeidőket a beszédbe könnyedén?

by Daniella Dimitrow in Nyelvtan
május 4, 2017

Hogyan ültesd át az angol igeidőket a beszédbe könnyedén?

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

A nyelvtanulásban két nagy mumus létezik: a ‘megszólalni’ és a ‘helyes nyelvtant alkalmazni’. Az angol beszéd gondolata önmagában is elég ijesztő tud lenni, de talán mindannyian emlékszünk még arra a pillanatra, amikor belekezdtünk az angol nyelv tanulásába, és rájöttünk: az angolban bizony tizenkét igeidő van.

 

Mégis hogyan lehetséges az, hogy amit magyarban három nyelvtani szerkezettel el tudunk intézni, ahhoz az angolnak tizenkét formulára van szüksége? Vajon ugyanolyan gyakran használatos az összes igeidő, és muszáj mindet kívülről fújni a sikeres kommunikáció lebonyolításához?

Ezekre a kérdésekre természetesen nem lehet univerzális választ adni, ugyanis mindenki más közegben fogja használni a megszerzett angoltudását, illetve mások az egyénileg felállított célok is. Ebben a blogcikkben tehát azt vizsgáljuk, hogy az egyszerű, hétköznapi társalgáshoz mely igeidőket fontos elsajátítani, és azokat hogyan ültethetjük át hatékonyan a beszédünkbe.

 

Kezdjük tehát azzal, hogy mely igeidők kikerülhetetlenek. Én ezeket négy csoportba osztottam:

1. Jelen időkegyszerű– és folyamatos jelen

2. Múlt időkegyszerű– és folyamatos múlt

3. Befejezett jelen – analitikus igeidő, melyet azért fontos külön venni, mert a múlt és a jelen szoros kapcsolatát fejezi ki, úgymond átmenetet képez a kettő között

4. Jövő idők egyszerű jövő (‘will’) + going to

Ez így mindösszesen hétre csökkentette a bűvös számot. (Egyébként ha érdekel a teljes repertoár, szívből ajánlom a mi saját összeállításunkat: http://blog.dontpanicangol.com/az-angol-igeidok/)

Amennyiben ezeknek a használatát elsajátítod, biztosan minden beszédszituációban el tudsz majd igazodni, és nem keveredsz bajba a megértéssel sem. Természetesen nincs felesleges tudás, így aki nagyobb babérokra tör, annak érdemes az összes igeidőt ismerni és felismerni, de kezdetnek a fenti listán szereplő tagok gyakorlati ismeretét érdemes sziklaszilárddá tenni.Miután megnéztük az alapvető szabályokat, jöhet a gyakorlás. Feladatok, nyelvkönyvek, saját mondatok komponálása, minden jöhet, ahogy a nagy könyvben meg van írva: a lényeg az, hogy a kisujjunkban legyen a formula és már ne is kelljen gondolkodnunk a nyelvtani nüanszokon. A feladatokat érdemes néha újra és újra elővenni!

Ha úgy érzed, hogy már automatikusan megy az igék és a segédigék minden lehetséges alakja, akkor bátran vágj bele a példamondatok megtanulásába. Miért is fontos ez?

Nos, mivel a szabály az szabály, a szerkezetet, amit egyszer megtanulsz, utána bátran „átszínezheted”: a tarsolyodban lévő helyes mondatban csak bizonyos szavakat kell kicserélned, és végtelen alkalommal felhasználhatod azt. A lényeg itt is az, hogy ne okozzon fejtörést a szerkezet megalkotása, tehát adj elég időt magadnak, hogy beékelődjön a séma, így élesben már nem fogsz elakadni.

Már csak egy kérdés maradt: honnan vehetsz példamondatokat? Nos, az egyértelmű forrásokon kívül (nyelvkönyvek, weboldalak) itt jönnek képbe a filmek, sorozatok, interjúk, Youtube videók – használd ki a lehetséges forrásokat, ugyanis kitől lehetne jobban okulni, mint egy anyanyelvi beszélőtől, aki még szórakoztat is közben? Mindent összevetve, a kulcs a gyakorlás: ha a tarsolyodban van néhány bombabiztos mondat mindegyik igeidőből, nem lesz helye a bizonytalankodásnak!

A Don’t Panic LAB-ben konkrét kivitelezési tervet kapsz videókkal, letölthető anyagokkal, Facebook élő adásokkal arról, hogy hogyan ültesd át az angol nyelvtant (és nemcsak az igeidőket) az angol beszédedbe. A kivitelezési tervben Vas Timi, a Don’t Panic Angol alapítója megmutatja azt a négy lépéses módszert is, aminek a segítségével bármely nyelvtani szerkezetet könnyedén át tudod ültetni az angol beszédbe.

Gyere, nézz be e LAB-be ITT! 

A szerzőről:

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hogyan ültesd át az angol igeidőket a beszédbe könnyedén?
/