100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Hol ér véget a „kéz a kézben a tanárral” korszak?

június 16, 2017

Hol ér véget a „kéz a kézben a tanárral” korszak?

 

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Mikor érdemes tanárhoz fordulni, és mikor eredményesebb az önálló tanulás?

=======
Tanárral
=======

Ha nyelvvizsgára készülsz javaslom hogy mindenképpen találj egy tanárt, aki tájékozott a kiszemelt vizsgával kapcsolatban. Erre azért van szükség, mert inkább a nyelvvizsga technikáját kell elsajátítanod és nem csak az angol tudásod a siker titka. Ajánlanám még az online tanulást, mert kényelmesen készülhetsz a vizsgádra anélkül, hogy kitennéd a lábadat az otthonodból. Ennek az előnye alatt nem a lustaságot kell érteni, hanem rengeteg időt spórolhatsz meg azzal, hogy nem kell utaznod. Ezt a szabadidőt használhatod felkészülésre vagy éppen pihenésre.

 

 

==========
Tanár nélkül
==========

El fog érkezni az az idő angol tanulásod folyamán, amikor már olyan magas szinten vagy, hogy olvasással, filmnézéssel és új tudományos területen való kutatásból fogod a legfrissebb tudásod meríteni. Ez akkor érkezik el amikor már minden igeidő világos számodra, legyen szó írásról vagy beszédről, a phrasal verbs tanulása nem okoz fejfájást, és ha vétesz is hibát rögtön észreveszed és már saját magad javítod ki azokat. Ez az a szint amikor önmagad tanárává váltál és szinte kizárólag a szókincseden kell dolgoznod.

 

=======================================
„Te már perfekt angol vagy” illetnek sokan ezzel
=======================================

Nem szeretem ennek a szónak a használatát amikor nyelvtudásról beszélünk mert véleményem szerint olyan nincs, hogy tökéletes. Közel 10 évet éltem angol nyelvterületen és mind a mai napig tanulom az angolt. A tanulás egy életre szól – lehetsz elégedett a tudásoddal, de véleményem szerint perfektnek sohasem vallhatod magad ha van egy kis önkritikád. Nagyon fontos hogy tudásod rendszeresen frissítve legyen, ha például új szó érkezik a hétköznapi illetve tudományos angol nyelvbe így mindig naprakész lehetsz, az éppen aktuális témákban.Gondoljunk csak az emoji, meme, posztolás, vagy a lájkolás kifejezésekre, amik a magyar nyelvben is újdonságnak számítanak. Legyen szó távoli kultúrák megismeréséről vagy az űrkutatás fejleményeiről, mindig van mit tanulnunk. Hangsúlyozom, ezen a szinten már nem agyalsz a nyelvtanon, hanem inkább a rendhagyó szabályok kiismerése lesz a cél.

Sokan nem tudják hogy a kaktusz szó egyes számban cactus, többes számban pedig cacti vagy, hogy a curriculum curricula lesz többes számban. Ezeknek a megtanulásához nincs szükség tanárra, annál inkább kell mérhetetlen tudásvágy és érdeklődés az angol nyelv rejtelmei iránt.

So the KEY is…

Keep Educating Yourself!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket.

 A Don’t Panic Angolnál kifejezetten olyan online tananyagokat és programokat alkottunk meg Neked, amivel a valódi angolt tanulod meg folyékonyan beszélni, önfeledten, kötetlenül, a saját időbeosztásodban. Nézz körbe ITT!

 


A szerzőről:

Pista Bernadett (Betti) angol nyelvtanár itt a Don’t Panic-nél. 2011-ben szerezte első diplomáját (BA Teaching of English to Speakers of Other Languages and Linguistics) az angliai Wolverhamptonban. Ezt követően egy erősen gyakorlatra épülő tanárképzőn szerezte másoddiplomáját (PGCE Adult Literacy). Nagyon érdekli a hazai oktatásban szükséges szemlélet változtatás és az angol nyelv tanórákon kívüli használata. Több éves nyelvtanári tapasztalatát az Egyesült Királyságban, Sri Lankán és a Kanári-szigeteken szerezte meg.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Hol ér véget a „kéz a kézben a tanárral” korszak?
/