100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Linkgyűjtemény listening fejlesztésre

június 16, 2017

Linkgyűjtemény listening fejlesztésre

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Fontos mérföldkő az angoltanulásban a hallott szöveg megértése, ugyanis ez az alappillére a két beszélő fél közti interakciónak. A hallgatás egyrészt azért mumus, mert az otthon, a négy fal között tanulók közül kevesen vannak kitéve bármilyen kommunikációs lehetőségnek.

Másrészt pedig az angol bővelkedik a különböző dialektusokban és akcentusokban, tehát az oktatólemezeken edzett, gyakorlott fül is néha megszeppenhet, amikor találkozik az angol egyik különleges variációjával. Nagy előnye viszont, hogy önállóan, szinte bármilyen helyzetben fejlesztheted a hallás utáni értésedet – vezetés közben, sorbanálláskor, elalvás előtt, tényleg bármikor. Nézzünk meg néhány oldalt, ami segítséget jelenthet a listening gyakorlásakor!

 

 

  1. BookBox Youtube Channel 

Ezen a csatornán egyszerű meséket találsz angol felirattal, melyek kicsiknek és nagyoknak is szuper segítséget jelentenek a tanulásban. Mindegyik történet rövid, így akkor is igénybe veheted, ha épp csak 15 szabad perced van. Elementary szinttől felfelé ideális.

  1. TuneIn 

Beszélgetések, podcastok és rádióműsorok találhatóak meg rajta, bármilyen témában. Mindössze keress rá az érdeklődési körödre és hallgasd, ahogy anyanyelviek vesézik ki a témát, körülbelül 1 óra hosszúságban.

  1. Youglish 

A személyes kedvencem: szavakra vagy kifejezésekre kereshetsz rá, melyeknek a kiejtését Youtube videókon keresztül mutatja be, ezzel biztosítva realisztikus a szövegkörnyezetet és az autentikus kiejtést. Bónuszként akcentust, illetve sebességet is választhatunk az adott felolvasáshoz, illetve több ezer találatból mazsolázgathatunk. Kezdő szinttől felsőfokig mindenkinek kincset ér.  1. BBC 6 minute English 

A BBC Learning English sorozatot egyébként is érdemes követni, de a listening gyakorlásához ezt a programsorozatot ajánlom leginkább. Mindössze 6 percben mutatnak be rendkívül informatív témákat egy kötetlen beszélgetés formájában, melyhez teljes szövegleírás tartozik, így hallgatás közben olvashatod is az elmondottakat, ami extra hatékonyan fejleszt. Emellett az egész konstrukció beágyazott szótanulási módszert alkalmaz, tehát minden leckéhez jár egy bizonyos mennyiségű szó, amelyet elsajátíthatsz – ezekhez külön definíciókat adnak meg. Intermediate szinttől felfelé ajánlom leginkább.

  1. News in Levels Youtube Channel 

Rövid hírcsomagokat tartalmaz, melyek szintezettek, így bárki megtalálhatja a neki való adást. Szintén csak néhány perces videókról van szó, tehát a legelfoglaltabbaknak is könnyedén beleférhet a napi rutinjukba egy-egy ilyen videó megnézése.

  1. TED 

Rendkívül szórakoztató előadásokat láthatunk és hallhatunk, melyhez interaktív felirat is található, hogy vezesse a sorainkat. Szuperül ellesheted a kiejtést az anyanyelvi előadóktól, illetve szokhatod az egyéb akcentusokat azoktól, akiknek az angol csak a második nyelve. Ami még szuperebb, hogy még a nyilvános beszéd trükkjeit is elleshetjük az előadóktól.

 

 

+ Zene, amit egyébként is szívesen hallgatnál – tuti tipp, ha olvasod hozzá a szöveget (pl. a  LYRICS.COM oldalon szinte bármilyen dalszöveget megtalálhatsz)

+ BÁRMI, AMIT HALLGATSZ, hasznodra fog válni! Akármilyen szinten is légy, ha angolt      hallgatsz, azzal biztosan csak nyerhetsz!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhoz, ahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Real Life English programunkat: “Ahogy az angolt valóban beszélik avagy értsd meg könnyedén az anyanyelvi beszélőket.”A szerzőről:

 

Daniella több mint 8 hónapja angoltanár a Don’t Panic Angolnál. Az ELTE Bölcsészettudományi Karának Anglisztika alapszakán végzett, jelenleg pedig a mesterdiplomáján dolgozik Amerikanisztika szakon. Szakterülete a történelem és az elméleti nyelvészet, illetve minden, ami ‘kicsit reál’, azaz számokat vagy logikai összefüggéseket tartalmaz. Korábban nyelviskolákban és magántanárként is dolgozott, illetve másfél éves menedzseri tapasztalatot szerzett egy amerikai multinál, ahol sok különböző nemzetiségű emberrel dolgozott együtt. Jelenleg a Don’t Panic Akadémia 3.0 Intermediate csoportjának tanára.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Linkgyűjtemény listening fejlesztésre
/