100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Miért az írás az egyik legjobb módszer az angol beszéded fejlesztéséhez?

Hogyan csináld hogy gyorsan fejlődj?

június 12, 2017

Miért az írás az egyik legjobb módszer az angol beszéded fejlesztéséhez?

A cikk hossza: 5 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Gyermekként eleinte kénytelenek vagyunk a fülünkre hagyatkozni miközben beszélni tanulunk. Imitáljuk a szüleinktől hallottakat, aztán később már vizuális készségünknek köszönhetően tanuljuk például a színeket. Felnőttként pedig élvezhetjük a sokszínű tudásunk luxusát melyet kár lenne nem alkalmazni nyelvtanuláshoz. Hogy csak egy párat említsek ilyenek például a logikára épülő átfogó nyelvtan tudás, az íráskészség és anyanyelvünk gazdag szókincse. De hogy is kamatoztathatod ezeket ha a beszédfejlesztés a cél?

======
Bővítés
======

Egy egyszerű mondatot felturbózhatsz például különböző melléknevekkel és határozó szavakkal valamint kicserélheted az unalmasabb kifejezéseket színesebb szinonímáikra. Erre beszédben ritkán jut időd.

Pédául:

 • The dog barked.
 • The dog barked at the postman.
 • The dog barked loudly at the postman.
 • The brown dog barked loudly at the postman.
 • The brown dog barked loudly at the delivery person.
 • The brown labrador barked at the delivery person.
 • The brown labrador barked deafeningly at the delivery person.
 • The nut-brown labrador barked deafeningly at the delivery person.
 • The nut-brown labrador puppy barked deafeningly at the delivery person.
 • The nut-brown labrador puppy barked deafeningly at the courier.
 • The nut-brown labrador puppy woofed deafeningly at the courier.
 • The nut-brown labrador puppy woofed deafeningly at the courier this morning.
 • The nut-brown labrador puppy woofed deafeningly at the courier this morning because he wanted the newspaper he was carrying.


====================
Különböző nyelvi szintek
====================

A fent említett bővítés szintén nagyon hasznos lehet, ha mondandódat beszédpartnered nyelvi szintjéhez kell igazítanod. Ha ezeket a nyelvi szinteket írásban már kitapasztaltad – például hogy melyek a könnyebb szavak vagy nyelvtani szerkezetek – akkor beszéd közben egyszerűbben megy majd az ilyen fajta finomhangolás. Ha tudod hogy anyanyelvű vagy anyanyelvi szintű a beszédpartner akkor nyugodtan használj komplikált formát. Ellenkező esetben pedig az egyszerűbb verziókat részesítsd előnyben.

=================================
Írásban sokkal megfontoltabbak lehetünk
=================================

Ha valaki olvassa az irományodat akkor nem izgulsz. Szóbeli beszámoló közben feszélyezhet a hallgató személy jelenléte. Írás közben jön rá az ember hogyan használhatja az adott nyelvet. Ilyenkor nem kell a váratlannal is megküzdeni, ellenben beszéd közben sok mindenre oda kell figyelni: testtartás, szemkontaktus, hangsúly, hangerő.

Párbeszéd esetén lessük a másik személy reakcióját és ehhez igazítjuk a beszéd stílusát és a magyarázat hosszát. És ami még erre rájön – a helyes nyelvtan, gazdag szókincs, megfelelő kiejtés mind-mind elengedhetetlen ha szépen akarjuk kifejezni magunkat. Az írás rengeteg lehetőséget ad a lexika és a nyelvtan gyakorlására anélkül hogy még a kiejtésre és a többi zavaró tényezőre is figyelmet kellene szánni.Írásban sokkal megfontoltabbak lehetünk. Ha csak fejben fogalmaztál meg valamit és szóban osztod meg valakivel, emlékezned kell arra hogy már mit mondtál és még mit tervezel megosztani, míg írott formában ezeket nem kell fejben tartani. Fontos hogy választékosan beszélj de mivel a hallgatók számára a mondanivalód a lényeg, valószínűleg nem fognak szóról szóra emlékezni a mondandódra mert saját szavakkal fogalmazzák újra fejben az elhangzozzakat.

Szóban előnyödre válhat ha egyszerűbben fogalmazol, mert míg írott verzióban vissza-vissza térhet az olvasó egy részhez, beszédben kulcsfontosságú hogy elsőre megértsék ezáltal nincs szükség ismétlésre. Ezért ha valaki egy nagy előadásra készül vagy akár egy interjúra akkor előre megírja a szöveget hogy mikor beszédre kerül a sor a letisztult lényeg jusson el a közönség fülébe.

========
Jegyzetelj
========

Miközben hallgatsz például egy TED előadást vagy egy Youtube videót jegyzetelj és utána próbáld előadni/felmondani azt amit hallottál.  Jegyzetelés közben már a fejben átfogalmazott verzió fog a papírra kerülni, valamint új szavakkal gazdagodhat a szókincsed. Miután leírtad, visszahallgathatod többször is kritikusabban figyelve a nyelvtanra és a szórendre.

=====
Egyéb
=====

 • Szótanuló kártyák  – ezek segítségével könnyebben eszedbe fognak jutni a szavak.
 • Tollbamondás – nem csak a hallott szövegértésed javul hanem a helyesírásod és a beszédkészséged is.
 • Példamondatok  az új szavakat használd mondatokban, írd le őket mert így könnyebben rögzülnek. Ha egyszer már írásban végiggondoltad a nyelvtant akkor nem kell majd beszéd közben görcsölni rajta.Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket.

A szerzőről:

Pista Bernadett (Betti) angol nyelvtanár itt a Don’t Panic-nél. 2011-ben szerezte első diplomáját (BA Teaching of English to Speakers of Other Languages and Linguistics) az angliai Wolverhamptonban. Ezt követően egy erősen gyakorlatra épülő tanárképzőn szerezte másoddiplomáját (PGCE Adult Literacy). Nagyon érdekli a hazai oktatásban szükséges szemlélet változtatás és az angol nyelv tanórákon kívüli használata. Több éves nyelvtanári tapasztalatát az Egyesült Királyságban, Sri Lankán és a Kanári-szigeteken szerezte meg.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Miért az írás az egyik legjobb módszer az angol beszéded fejlesztéséhez?
/