100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Miért fontos a napi 10 perc angolozás?

augusztus 16, 2017

Miért fontos a napi 10 perc angolozás?

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

A nyelvtanulásban az egyik legnehezebb dolog időt találni rá a mozgalmas életünkben, ahol a teendők listája soha véget nem érő.

Ne add fel már az elején azzal a kifogással, hogy nincs időd! Nem látogattuk meg a rokonokat, nem hívtad vissza a rég nem látott ismerőst és nem válaszoltál arra a bizonyos üzenetre. Nagyrészt ezek nem azért nem történnek meg, mert nincs rá időd, hanem mert nem szakítasz rájuk.

Ha csak napi 10 perced van angolozni az is több a semminél. Sok alkalmazás hirdeti hogy akár a reggeli kávézás közben is elvégezhetőek a feladatok. Ha az életed olyan szakaszában vagy melyben csak keveset tudsz gyakorolni, akkor érd be ezzel a kevéssel.

===============
A kevés néha több
===============

A lényeg hogy a tanulást bele tudd illeszteni a mindennapjaidba akár éveken keresztül.

Ezért a tervezett napi tanulási idő fenntarthatósága kulcsfontosságú. Lehet hogy nagyon elszántan rugaszkodsz neki az angol tanulásnak és az első hónapban napi 3 órát angolozol, azonban a tapasztalatok azt mutatják hogy ez csakis a nagyon elszánt egyéneknek válik be, a többiek pedig feladják mert nem bírják. Ha valakinek a nyelvtanulás a hobbija akkor elképzelhető, hogy minden szabadidejét azzal tölti, azonban a munka és a család mellett ez nehezen kivitelezhető, mivel az embernek ezer más dologra is időt kell szakítania.

Megfelelő stratégiával és időbeosztással kevesebb idő alatt is elérheted ugyan azt a szintet, mint napi több óra rendszertelen gyakorlással.

===============
Nincs időm tanulni
===============

Ha nincs időd 5km-t futni akkor fuss annyit amennyit az adott idő alatt sikerül. Vagy futhatsz gyorsabban, ez a stratégia viszont a nyelvtanulásnál nem jó ötlet mert abból csak egy összecsapott feladat lesz.

Természetesen van összefüggés a tanulásba fektetett idő és az eredményesség között, de ne felejtsük el hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél, ha angol tanulásról van szó. Saját magadnak kell kitapasztalni, hogy mi az amitől neked könnyebben megy a tanulás és mi az amire nem unsz rá könnyen. Ha csak 3 új szót tanulsz meg egy nap, az is több mint a semmi és ezt később beillesztheted a már megtanult nyelvtanba.=====================
Időtakarékos megoldások
=====================

Telefonos vagy táblagépes alkalmazások (Duolingo, Anki, Memrise, Quizlet, stb.) vagy hírekből csemegézés a reggeli kávé közben, podcastok, hangoskönyvek amíg port törölsz vagy munkába menet a kocsiban, biciklin tekerve, buszon ülve, könyvolvasás egy pohár borral (vagy anélkül) a kádban, angol nyelvű főzőműsorból vagy receptből készített vacsora. Találd meg a számodra legkényelmesebb megoldást ha kevés időd jut a tanulásra. Ha nagyon nincs kedved hozzá, akkor engedélyezz magadnak egy pihenőnapot vagy kettőt. Amíg nem csinálsz belőle rendszert, nem gond.

Ne feledd hogy a fenti javaslatok csak időszakos időhiányra megoldások, ha komoly terveid vannak az angollal, akkor a napi 10 perc nem elég.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!


Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Miért fontos a napi 10 perc angolozás?
/