Dumasuli - Skype-os BeszédórákMegnézem mi ez!
Dumasuli - Skype-os Beszédórák

blog

Miért fontos a napi 10 perc angolozás?

augusztus 16, 2017

Miért fontos a napi 10 perc angolozás?

 

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

Az nyelvtanulásban az egyik legnehezebb dolog időt találni rá a mozgalmas életünkben, ahol a teendők listája soha véget nem érő.

Ne add fel már az elején azzal a kifogással, hogy nincs időd! Nem látogattuk meg a rokonokat, nem hívtad vissza a rég nem látott ismerőst és nem válaszoltál arra a bizonyos üzenetre. Nagyrészt ezek nem azért nem történnek meg, mert nincs rá időd, hanem mert nem szakítasz rájuk.

Ha csak napi 10 perced van angolozni az is több a semminél. Sok alkalmazás hirdeti hogy akár a reggeli kávézás közben is elvégezhetőek a feladatok. Ha az életed olyan szakaszában vagy melyben csak keveset tudsz gyakorolni, akkor érd be ezzel a kevéssel.

 

===============
A kevés néha több
===============

A lényeg hogy a tanulást bele tudd illeszteni a mindennapjaidba akár éveken keresztül.

Ezért a tervezett napi tanulási idő fenntarthatósága kulcsfontosságú. Lehet hogy nagyon elszántan rugaszkodsz neki az angol tanulásnak és az első hónapban napi 3 órát angolozol, azonban a tapasztalatok azt mutatják hogy ez csakis a nagyon elszánt egyéneknek válik be, a többiek pedig feladják mert nem bírják. Ha valakinek a nyelvtanulás a hobbija akkor elképzelhető, hogy minden szabadidejét azzal tölti, azonban a munka és a család mellett ez nehezen kivitelezhető, mivel az embernek ezer más dologra is időt kell szakítania.

Megfelelő stratégiával és időbeosztással kevesebb idő alatt is elérheted ugyan azt a szintet, mint napi több óra rendszertelen gyakorlással.

 

===============
Nincs időm tanulni
===============

Ha nincs időd 5km-t futni akkor fuss annyit amennyit az adott idő alatt sikerül. Vagy futhatsz gyorsabban, ez a stratégia viszont a nyelvtanulásnál nem jó ötlet mert abból csak egy összecsapott feladat lesz.

 

Természetesen van összefüggés a tanulásba fektetett idő és az eredményesség között, de ne felejtsük el hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél, ha angol tanulásról van szó. Saját magadnak kell kitapasztalni, hogy mi az amitől neked könnyebben megy a tanulás és mi az amire nem unsz rá könnyen. Ha csak 3 új szót tanulsz meg egy nap, az is több mint a semmi és ezt később beillesztheted a már megtanult nyelvtanba. 

=====================
Időtakarékos megoldások
=====================

Telefonos vagy táblagépes alkalmazások (Duolingo, Anki, Memrise, Quizlet, stb.) vagy hírekből csemegézés a reggeli kávé közben, podcastok, hangoskönyvek amíg port törölsz vagy munkába menet a kocsiban, biciklin tekerve, buszon ülve, könyvolvasás egy pohár borral (vagy anélkül) a kádban, angol nyelvű főzőműsorból vagy receptből készített vacsora. Találd meg a számodra legkényelmesebb megoldást ha kevés időd jut a tanulásra. Ha nagyon nincs kedved hozzá, akkor engedélyezz magadnak egy pihenőnapot vagy kettőt. Amíg nem csinálsz belőle rendszert, nem gond.

Ne feledd hogy a fenti javaslatok csak időszakos időhiányra megoldások, ha komoly terveid vannak az angollal, akkor a napi 10 perc nem elég.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!A szerzőről:

Pista Bernadett (Betti) angol nyelvtanár itt a Don’t Panic-nél. 2011-ben szerezte első diplomáját (BA Teaching of English to Speakers of Other Languages and Linguistics) az angliai Wolverhamptonban. Ezt követően egy erősen gyakorlatra épülő tanárképzőn szerezte másoddiplomáját (PGCE Adult Literacy). Nagyon érdekli a hazai oktatásban szükséges szemlélet változtatás és az angol nyelv tanórákon kívüli használata. Több éves nyelvtanári tapasztalatát az Egyesült Királyságban, Sri Lankán és a Kanári-szigeteken szerezte meg.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük