100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Miért jó külföldi angol nyelvű híreket olvasni? Hogyan? Milyen szinttől ajánljuk?

by Olgi Dobrókáné Tóth in Minden lecke, Motiváció, Szókincsfejlesztés
augusztus 16, 2017

Miért jó külföldi angol nyelvű híreket olvasni? Hogyan? Milyen szinttől ajánljuk?

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Tudom, hogy nem könnyű idegen nyelven újságot olvasni: nyelvezete, mondatszerkezete, szókincse bonyolultabb, mint egy regényé, vagy képregényé. Mégis, minden nyelvtanulónak bátran ajánlom, hiszen amellett, hogy más szemszögből is látod a világ dolgait, rengeteg nyelvi készségedet fejlesztheted.

Kezdetben válassz könnyebben emészthető, az ízlésednek, érdeklődésednek jobban megfelelő újság fajtát. Sőt! Nem baj, ha magyarul nem olvasol pletykalapokat, a nyelvtanulás kedvéért feláldozhatod magad.

Nem csak a hírérték számít. Nem az a fontos, hogy végigrágd magad egy cikken, rongyosra lapozd közben a szótáradat. Használhatod egy játék alapjának. Mondok példákat:

* Fedezd fel, hogy más a stílusa egy komoly hírértékkel bíró cikknek, horoszkópnak, sporthírnek, hirdetésnek, időjárás jelentésnek, tanácsadó oldalnak. Nézd meg a jellegzetességeit, és ha nyomtatott forma áll rendelkezésedre, nyugodtan emeld ki, vagy húzd alá.

* Válassz magadnak 5-6 kulcsszót, fusd végig a cikkeket, megtalálod-e bennük az általad kijelölt szavakat! Ezzel fejlesztheted a „scanning” típusú gyorsolvasási technikádat, ami nyelvvizsgán is rendkívül hasznos.

* Ehhez kapcsolódik az „Újság Kincsvadászat”, egy másik gyorsolvasási technika „skimming” fejlesztésére: Hány ’jó hírt’ vagy ’rossz hírt’ találsz? Mennyi szól politikusról/celebről/sportolóról…stb.

* Nézd meg a cikk címét, és mielőtt elkezdenéd olvasni, találgass! Miről szólhat? Milyen kulcsszavak lehetnek benne? (Mindezt persze angolul!)

* Ha már elolvastad, húzd benne alá a kulcs kifejezéseket, és azok segítségével mondd újra a történetet! Összegezheted, leegyszerűsítheted, az a lényeg, hogy használod a kifejezéseket.

* Adj másik címet a cikknek! Mi fejezheti még ki a cikk lényegét?

* A nyelvtant is gyakorolhatod: Tegyél fel kérdéseket a cikkel kapcsolatban! Mondd el függő beszédben, mit tudtál meg!Végül az örök kérdés: Mikor vagyok olyan szinten, hogy újságot olvassak? Nos, az interneten rengeteg olyan hírgyűjtemény található, ami kimondottan nyelvtanulóknak gyűjti össze a híreket, szintezve. Például:

# Breaking News English     -ez a kedvencem, ugyan az a cikk 4 különböző szintre is fel van téve. Ha túl nehéz, vagy könnyű, csak válts szintet!

# News in levels 

Sok sikert kívánok hozzá!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Turbó Angol Mondattárat, melyben több mint 1500, a való életben használt angol mondatot találsz. Pörgesd fel a szókincsed interaktív játékos programunk segítségével!


Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Miért jó külföldi angol nyelvű híreket olvasni? Hogyan? Milyen szinttől ajánljuk?
/