100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Miért nem fogsz angol magántanár segítségével megtanulni angolul beszélni?

by Timi Vas in Angol beszéd
augusztus 8, 2017

Most már tudod, hogy mik a legelső lépések az angol beszéded felturbózásához, de még mindig van egy hatalmas szakadék közted és a siker között. Ha nem figyelsz, ez akár rengeteg elpocsékolt idődbe, energiádba és pénzedbe fog kerülni.

Miért nem fogsz angol magántanár segítségével megtanulni angolul beszélni?

Már láttad az Angol Beszédfejlesztő Mesterkurzus első részét, és már tudod, hogy Neked is könnyedén lehet “makogásmentes” folyékony angol beszéded. Égsz a vágytól, hogy ilyen szintre jusson az angolod, de ott lebeg a szemed előtt:

“Vajon hogyan fogom mindezt elérni?”

Angol magántanár? Nyelviskola? Applikációk? Beszélgetőpartner? Esetleg könyvek segítségével?

Rengeteg olyan e-mailt, Facebook üzenetet és kommentet kapunk, amiben azt kérdezik tőlünk az angoltanulók, hogy milyen módszerrel fejlesszék a beszédüket. A legtöbben azt gondolják, illetve nem is gondolják, hanem várják a megváltást egy angol magántanártól. A magántanár alatt azt értem, hogy egy olyan angoltanár aki csak az angolul tanulni vágyóval foglalkozik bizonyos ideig és keretek között.

Mielőtt a magántanárok éktelen haragra gerjednének és elhordanának minket vagy hát engem a sárga földig, szeretném leszögezni, hogy a magántanár JÓ dolog, és nem az ördögtől való! DE! És itt jön a DE! Nem mindegy, hogy mi az angoltanuló célja a nyelvvel és miben kéri egy magántanár segítségét.

De akkor miért gondolom azt, hogy nem tud megtanítani Téged angolul beszélni egy magántanár?

A magántanárral való tanulás legfőbb problémái in a nutshell (dióhéjban):

  • egy steril környezetben vagy
  • nincs valódi, életszerű kommunikáció
  • drága, de ezzel nem egyenes arányos a haladás

Ha “szerencséd” volt, ebből már legalább egyet te is megtapasztaltál, ha nem mindet. De vegyük azért végig őket!

Mit értek az alatt, hogy steril környezetben vagy és nincs valódi, életszerű kommunikáció?

Azt, hogy vagy Te meg a tanár, és pont. Hadd fejtsem ki ezt bővebben. Több ezer diákkal volt már dolgom, és tudom min mennek keresztül. Amikor egy angoltanuló elkezd az új angoltanárához járni az első néhány órában még feszült, aztán egyre jobban feloldódik, majd teljesen megszokottá válik neki; nincs feszengés, nincs stressz, maga a béke szigete, a jól ismert biztonság és könnyedség, ahol nem kell kihívásokkal teli akadálypályán lavíroznia. Ráadásul csak rád koncentrál a tanár.

Szuper, nem?

Lehet, hogy kényelmes, de ettől ez egy mesterséges környezet sajnos. Itt nem érnek váratlan kérdések, szituációk, megoldandó, olykor akár kellemetlen problémák.

Ahogy egy ilyen diákot betettem egy csoportos beszédórára (legyen az még 2 fő vagy még 10 másik ember) olyannak láttam szerencsétlent, mint amikor egy kisbaba feje elkezd rákvörössé válni, majd amikor már nem vesz levegőt, brutális üvöltésbe tör ki.

De ha már életszerű szitukról beszélünk, akkor ugyanezt levetíthetem egy olyan tantermen kívül eső helyzetre is, amikor az illetőt hirtelen leszólítják külföldi turisták, vagy a munkahelyén valakivel váratlanul angolul kell telefonálnia, ő meg köpni nyelni nem tud és teljes pánikba esik.

Hát persze. Kivették a jól megszokott kis komfortzónájából, és most teljesen el van veszve és leginkább a föld alá bújna.

Ezután az szokott következni, hogy magát ostorozza a nyelvtanuló, hogy már 2-5-10 éve tanul angolul és mégsem bír összerakni egy épkézláb mondatot. Meg merem kockáztatni, hogy ilyenkor 10-ből 4-5 nyelvtanuló simán abbahagyja az angoltanulást, mert egy ilyen “kudarcélmény” elveszi a kedvét az egésztől.

Kérlek, ha ilyen történik, NE tedd ezt! Vagy ha ilyen történt, akkor gondold át ezt újra! BIZTOSAN NEM BENNED VAN A HIBA!

Egyszerűen egy steril környezetben tanultad eddig az angolt; csak Te és a tanárod. Lehet, hogy 60 percig csak a tiéd a figyelme, de megéri ez?! Minek a teljes figyelem, ha aztán a való életben meg meg sem tudsz szólalni? Ilyenkor felmerül bennem, hogy érdemes-e görcsösen ragaszkodnia az angolultanulónak az egyéni órákhoz a tanár figyelméért vetekedve, amikor másokkal együtt dolgozva csoportban sokkal gyorsabban ér el áttörtést?! Mindenki maga döntse el mit akar… Figyelmet vagy tudást?

Vagy ha eddig nem jártál tanárhoz, de otthon tanultad egyedül, akkor Te is teljesen ugyanebben a cipőben jársz ám!

Szerintem az angol beszédfejlesztés egyszerűen csak túl van misztifikálva. Nincs ebben semmi ördöngősség. Ahhoz, hogy “görcsölés- és makogásmentesen” beszélgethess angolul semmi más nem kell, minthogy:

  • elkezdesz angolul beszélni amennyit csak tudsz; tök mindegy, ha helytelen nyelvtannal, de szinttől, kortól és nemtől függetlenül kezdd el még ma!
  • kilépsz a steril környezetedből és olyan lehetőségek után nézel, ahol egy jól felépített “menetrend” alapján más angoltanulókkal együtt valódi, életszerű témákról beszélgettek természetesen angolul
  • kilépsz a pihe-puha, biztonságot jelentő komfortzónádból, és hagyod, hogy a félelmeid jó messzire sodródjanak tőled, majd bevágod magad a mélyvízbe (ha erre nem vagy hajlandó, akkor ne is álmodj folyékony angol beszédről! bocs, de ez az igazság…nem szeretnélek álomba ringatni…)

Kísérletezgethetsz hónapokig, de akár évekig is a magántanárokkal, de miért nem másolod le és alkalmazod inkább a fentebb említett működő módszereket?

Tudtad? Thomas Edison 10.000 HIBÁS prototípust készített az izzólámpából, mire eljutott a végső, a működő verzióig.

Most biztos felmerült benned, hogy mi a biztosíték arra, amit itt most leírtam Neked az valóban úgy is van?

Egyrészt azért, mert 11 éves angoltanári pályafutásom alatt tanítottam már magántanárként, vittem 5, de akár 50 fős csoportot is, 40 különböző nemzetiségnek tanítottam már angolt, és ezek a módszerek univerzálisak. Ugyanúgy vonatkoznak a spanyolokra, ahogy a magyarokra. Nem vagyunk különlegesebbek a nyelvtanulásban, mint bárki más.

Másrészt nézd meg mit csinálnak a polyglotok. (Polyglot: több nyelven beszélő, ilyen volt például a magyar Lomb Kató is, aki 16 nyelven tolmácsolt). Az egyik leghíresebb Benny, az ír polyglot, aki jelenleg 11 nyelven beszél. Ő ugyanezt vallja; beszélj, beszélj, beszélj. Ha kell, akkor kevés szókincssel, helytelen nyelvtannal, de beszélj, és ne steril környezetben, ne mindig ugyanazzal az emberrel.

Neked magántanár helyett egy olyan diákközpontú rendszerre, megoldásra van szükséged, ami a fenti feltételek mindegyikének megfelel. Ilyenből pedig már több tucat is létezik. Némelyik egészen elképesztő szintig fejlődött.

Hogy melyik rendszer az angol beszédfejlesztés csúcsa?

Kiderül a Mesterkurzus következő részéből!

Ha van kérdésed, itt a cikk végén tudsz nekünk kommentet hagyni és mi válaszolok rá! 🙂

Vas Timi vagyok, a Don’t Panic Angol alapítója, 11 éve angoltanár, 25 éve angoltanuló.

A sallangmentes, élő angolt tanítom azoknak, akik olyan online angol tanfolyamra vágynak ahol:
– angolul tanulod az angolt,
– kommunikáció alapú nyelvoktatást kapnak,
– rengeteg a sikerélmény,
– a tanár minden erejével motivál és inspirál,
– a tanártól minden segítséget megkapnak
– és egy támogató nyelvtanulói közösségben lehetnek.

Éltem és dolgoztam több angol nyelvterületen(Oxford és Új-Zéland), ott képeztem magam, saját nyelviskolám is volt, jelen pillanatban is világszerte több tízezren tanulnak a tananyagaimmal, tanfolyamaimmal.

– Több, mint 10 éves nyelvoktatási tapasztalat, több angol anyanyelvű országban is
– Több, mint 40 féle nemzetiségű diákot tanítottam már
– Több, mint 100.000 angoltanuló