100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Miért nem igaz a mondás, hogy gyerekkorban sokkal könnyebb nyelvet tanulni?

június 15, 2017

Miért nem igaz a mondás, hogy gyerekkorban sokkal könnyebb nyelvet tanulni?

 

A cikk hossza: 5 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

Sokszor hallom a következőt. „Gyerekkoromban bezzeg milyen könnyen megtanultam volna angolul.” Nos, ha ezt a cikket olvasod akkor nem vagy már kisgyermek, ezért kár is azon tűnődni, hogy akkoriban mennyivel egyszerűbben ment volna a nyelvtanulás, mint most felnőttként. Inkább nézzük a pozitív oldalát a dolgoknak, és lássuk miért is vagyunk előnyben.

==========================
A látszat csal, előnyben vagyunk
==========================

Neked mint felnőtt sokkal könnyebb dolgod van, mert a már meglévő tudásodra építhetsz, és ezért csak a kifejezés angol megfelelőjét kell megtanulnod, amit jelen esetben magyarul már értesz. Nagy segítség a helyenként bonyolult nyelvtan és helyesírás elsajátításában az, hogy az anyanyelvünkből kiindulva van mire építenünk.

Ellenben a gyermekeknek az iskolában úgy kell tanulniuk idegen nyelvet, hogy közben a magyar nyelvi szintükön is bőven van javítani valójuk vagy még csak most kezdték el tanulni. És erre mondjuk azt, hogy milyen könnyen tanulnak nyelveket kiskorban.

 

=========
Mi a titkuk?
=========

Egy szó, a kitartás. Míg mi hajlamosak vagyunk panaszkodni, összehasonlítani tudásunkat másokkal illettve kifogásokat gyártani hogy miért nem tanulunk rendszeresen, addig a gyerekek az életük első éveiben szivacsként szippantják magunkba az információt, mert nincs más választásuk. Míg ők ismerkednek a világgal és igyekeznek megtanulni a tárgyak funkcióját, járni, kanállal enni, pohárból inni és még beszélni is.Anyanyelvük elsajátítása során nem kérhetnek meg egy ismerőst, hogy segítsen nekik enni-inni kérni például, hanem kitartóan meg kell tanulniuk, hogy kell kifejezni magukat. Addig próbálgatják kimondani, addig gügyögnek amíg végül sikerül elsajátítaniuk az adott szót. Ez a kitartás végül segíti őket az idegen nyelv tanulásában is. Attól sem ijednek meg, ha kézzel-lábbal kell magyarázniuk eleinte, de nem adják fel. Ilyen szituációban egy felnőtt gyakran megszeppen és inkább megkér valakit, hogy segítsen neki elmagyarázni valamit vagy kudarctól keserű szájjal távozik a helyszínről nehogy ciki legyen ahogy ’bolondot’ csinál magából. Tehát egyszerű a képlet, mi félünk, ők nem.

==========
Gyerekangol
==========

Amikor azt gondolod hogy egy gyermek jobban beszél angolul, mint te gondolj csak arra hogy a kettő nem hasonlítható össze, neked sokkal széleskörűbb témákban kell teljesítened mint nekik. Az ő szókincse sokkal kisebb mint a tiéd, ellenben ahhoz, hogy te elégedett legyél az angoloddal, neked mint felnőtt sokféle témában kell helyt állni: munkahelyi, nyaralás, globális felmelegedés, kultúra, vallás, politika, orvosi, szabadidő.

Míg a gyermek örül annak ha felismerte a zöld színű építőkockát amiért meg is lett tapsolva vagy az angol nyelvórán be tudott mutatkozni és megkérdezni társától hogy ’How are you?’. A felnőttek világában ezt a tapsot csak akkor kapjuk általában, ha mester szintre tökéletesítettük nyelvtudásunkat.

=======
Türelem
=======

A nyugodt környezet, a szülők türelme és a játékosság mind pozítívan támogatják a nyelvtanulás folyamatát. Ellenben mi történik, ha felnőttként tanulunk? A játékosság szinte mindig elmarad, a türelmet magunktól várhatnánk, de sajnos tapasztalataim szerint ez a felnőtt diákokból gyakran hiányzik – túl szigorúak magukkal. Fél év angoltanulás után elégedetlenkednek, hogy ’Ejj de messze van még az a középfokú.’

Gondoljunk csak bele, hogy egy ember hosszú rögös éveken keresztül tanulja anyanyelvét és még felnőtt korában is csak versenyt fut a tökéletes nyelvtudással, ami mindig egy lépéssel előtte lesz a technika fejlődése és a nyelvben rejlő titkok miatt.

============================
Tanulj angolul úgy mint egy gyerek
============================

Tapasztalataim szerint azok az emberek akik a kisgyermekekéhez hasonló kitartással tanulnak angolul, türelemmel kezelve saját magukat, nagyobb eséllyel érnek el sikereket és mester szintet.

A gyerekek nem fordítanak az anyanyelvükre – ők magyarul tanulnak magyart és neked pedig muszáj angolul tanulni angolt, ha gyors és látványos fejlődést szeretnél elérni.

A gyerekek nem ügyesebbek nálunk, csak van bennük egy jó adag motiváció hogy megértessék magukat, mert kiszolgáltatott helyzetben vannak. Teremtsd meg te is magadnak ezeket a szituációkat melyben nincs mentőöv, csak te vagy és a tudásod amire muszáj lesz hagyatkoznod.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket vagy nézz be a Don’t Panic Akadémiába, a legkedveltebb és legexkluzívabb programunkba! 

A szerzőről:

Pista Bernadett (Betti) angol nyelvtanár itt a Don’t Panic-nél. 2011-ben szerezte első diplomáját (BA Teaching of English to Speakers of Other Languages and Linguistics) az angliai Wolverhamptonban. Ezt követően egy erősen gyakorlatra épülő tanárképzőn szerezte másoddiplomáját (PGCE Adult Literacy). Nagyon érdekli a hazai oktatásban szükséges szemlélet változtatás és az angol nyelv tanórákon kívüli használata. Több éves nyelvtanári tapasztalatát az Egyesült Királyságban, Sri Lankán és a Kanári-szigeteken szerezte meg.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Miért nem igaz a mondás, hogy gyerekkorban sokkal könnyebb nyelvet tanulni?
/