📣 25.000Ft értékű csoportos beszédóra ajándékba beiratkozásod mellé 09.04-15. között!

nap
óra
perc
mp

Miért nem létezik a nyelvérzék, mint olyan?

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk alján

Gyakori jelenség a nyelvtanulóknál, hogy nehézségek esetén felsóhajtanak és azt mondják: „bárcsak lenne nyelvérzékem!” A misztikus koncepció, a ‘nyelvérzék hiánya’ tökéletes táptalaja annak, hogy igazolja a kudarctól való félelmünket, és megindokolhassuk vele, hogy miért dobjuk sutba az egész angol tanulást, ha már nem látjuk a fényt az alagút végén. Sajnos ki kell, hogy ábrándítsunk: a nyelvérzék nem egy rejtélyes szuper képesség, mely egyes szerencsés embereknek csak úgy automatikusan megadatott, és biztosan nem ennek jelenléte vagy hiánya határozza meg, hogy meg tudsz-e tanulni az adott nyelven. A sikeres tanulás kulcsa ugyanis a szorgalom, a kitartás, és a motiváció.

Alkalmazott nyelvészeti kutatások tömkelege bizonyította már, hogy nincs nyelvérzék nélküli ember, ugyanis ha lenne, akkor az az illető az anyanyelvén sem tudna megtanulni, esetleg megrekedne egy bizonyos szinten. Természetesen szó sincs arról, hogy az egyes nyelvi készségekben mindenki ugyanolyan erős lenne, de nem szabad elfelejteni, hogy kellő erőfeszítéssel bármelyik oldal fejleszthető.  Gondolj csak bele: még a saját anyanyelvünkön is van, akinek kisebb a szókincse vagy rosszabb a helyesírása, esetleg kevésbé beszél választékosan, de ez szerencsére senkit nem akadályoz meg a nyelvhasználatban.

Hogyan tettek szert a nagyobb szókincset használók a lexikális szótudásra az anyanyelvükön? Nem nyilatkozhatok minden esetről, de fogadni mernék, hogy rengeteg olvasással, tanulással, interakcióval, és mások szóhasználatának megfigyelésével. És, persze, rengeteg tapasztalattal – te sem kizárólag ugyanazokat a szavakat használod, amiket 7, 10, vagy 14 éves korodban, és ezeket is évek alatt sajátítottad el. Miért lenne ez más az angol nyelv esetében? Nem a nyelvérzék, hanem a külvilág hatásai alapján fog fejlődni a választékosságod, pont, mint egy beszélni tanuló gyerek esetében.

A rettegett nyelvtan megértése sem nyelvérzék, hanem elszántság és rengeteg gyakorlás kérdése: ha a nyelvtantól félsz és szerinted az megy gyengébben, készen kell állnod arra, hogy minél több időt szentelj neki. Garantálom Neked, hogy senki nem született olyan képességgel, ami egy éjszaka alatt a fejébe ültette az összes szabályt, és elősegíti, hogy bárki tökéletes nyelvtannal kommunikáljon, de a sok gyakorlás mindig meghozza a gyümölcsét!

A nyelvérzékben hinni tehát olyan, mint a könyvet a párnánk alá tenni éjszakára – próbálj inkább biztosra menni és eleget gyakorolni, ugyanis a győztes mindent visz!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!