Dumasuli - Skype-os BeszédórákMegnézem mi ez!
Dumasuli - Skype-os Beszédórák

blog

Milyen készség fejlesztésére mennyi időt érdemes szánni?

by Olgi Dobrókáné Tóth in Minden lecke, Motiváció, Újrakezdő angol
augusztus 14, 2017

Milyen készség fejlesztésére mennyi időt érdemes szánni?

 

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

Nyelvtanulás tekintetében négy alapkészségről beszélhetünk, ezek a következők: olvasás illetve olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség. Bár nem tartozik a készségek közé, de azért a nyelvtani gyakorlatokra is szánni kell időt, hiszen anélkül nem tudunk sem írni, sem beszélni.

 

Mindegyik igényli a törődést, de hogy melyikre mennyi időt érdemes szánni, lényegében attól függ, milyen célból tanulod a nyelvet. Ha csak arra akarod használni, hogy megértesd magad nyaralás közben, nem kell órákat gyakorolni a szenvedő szerkezetet, vagy a függő beszédet. Ha azt tűzted ki célul, hogy képes legyél a munkádhoz szükséges szakkönyveket elolvasni, és feldolgozni, nyilván a beszédkészség lesz az, amit háttérbe szorítasz.

 

Különböző nyelvtanuló módszerek léteznek, és bár mind más-más tematikával igyekeznek a diákok készségeit fejleszteni, egyben mindegyik egyet ért. A kulcs a rendszeresség és a következetesség. Ha csak napi 10 perced van, akkor azt kell kihasználni. Ha nincs időd egy komplett leckét átvenni a kurzus könyvedből, akkor csak foglalkozz olyannal, amihez kedved van. Olvass a nyelvtanozás helyett, írj egy pár mondatot az olvasás helyett, vagy hallgass meg egy felvételt levélírás helyett.

 

Érdemes azonban nyomon követni, milyen tevékenységre mennyi időt szántál, hogy ne csak egy bizonyos képességed fejleszd. Jó ötlet a tanulósarkodban felragasztani egy kis táblázatot, melyen szerepelnek a fent említett készségek, és 10 percenként húzni egy strigulát ahhoz, amivel éppen foglalkoztál. Ha azonban szeretsz színezni, ajánlom Neked Lizzie Pinard érdekes és aranyos motivációs technikáját, amit szívesen alkalmaz diákjai körében. Lerajzolt egy virágot, és halványan kis részekre osztotta. A virág alatt a készségeket különböző színnel jelölte, és valahányszor egy bizonyos időt eltöltött egy-egy készség fejlesztésével, kiszínezett egy részt a virágból. Így tette láthatóvá a nyelvi fejlődését. A virág letölthető a web oldaláról, ahol egyébként részletesen ír technikájának motivációs hátteréről is, és folyamatban levő rajzokat is találsz. 

Ha nyelvvizsgára készülsz, és minden készségedet egyenlő mértékben kell alkalmaznod, azt is figyelembe kell venned, hogy melyik az, ami számodra a legtöbb gondot okoz. Ha az élő beszéd a mumusod, akkor arra kell nagyobb hangsúlyt fektetned, és azt kell minden oldalról megtámadni. Ez nyilván időigényesebb, de hidd el, megéri.

 

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra! 

A szerzőről:

Dobrókáné Olgi vagyok angol nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár. Fél évig éltem Londonban, így kiejtésem igencsak „brit”. 19 évig tanítottam egy általános iskolában, és az oktatási rendszerben történt változtatások miatt döntöttem úgy, hogy a Don’t Panic Akadémia tanára leszek.

Magánórákon érettségire, nyelvvizsgákra készítek fel diákokat, óvodásoknak és kisiskolásoknak tartok angol nyelvű foglalkozásokat.

Nagyon érdekel a pszichológia, a pozitív gondolkodás hatása a nyelvtanulásban. Célom, hogy a tanulók megszeressék a nyelvet, és mindennapi elfoglaltságukká tegyék azt.

Imádok a családommal utazni, más kultúrát felfedezni.

 

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük