100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Motiváld magad most!

by Betti Pista in Motiváció
május 13, 2017

Motiváld magad most!

A cikk hossza: 2 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

Az angol tanulásban kulcsfontosságú szerepe van a motivációnak. A tanárok különböző technikákat igyekeznek alkalmazni arra hogy kihozzák a maximumot a diákokból, ámde ez édes kevés, ha Te nem teszed hozzá a részed.

Bármire képesek vagyunk, csak elhatározás kérdése. Vannak viszont bizonyos tényezők amik ellenünk dolgoznak és a célunk szépen lassan elhomályosodik.

========
Halogatás
========

Ismerős lehet számodra a ’Majd egyszer’ kezdetű mondat.

Megtanulok kötni…, leszokok a dohányzásról…, lefutom a félmaratont… vagy a  megszabadulok a felesleges kilóktól. Amikor új ismeretséget kötök és szóba jön, hogy angol tanár vagyok sokszor hallom a ’Majd egyszer én is megtanulok angolul’ mondatot. Erre a válaszom az, hogy kezdd mondjuk ma.

Ezt azért javaslom, mert ahogy engem egész nap frusztrált az az el nem mosott kávés bögre és müzlistál, amit megfogadtam, hogy reggeli után rögtön elmosogatok, majd a telefonomat nyomkodva a szobába tévedtem, hogy megvessem az ágyat, és most már az ebédhez és vacsorához használt tányérok is ott figyelnek a mosogatóból.

Én közben magamat szidom, hogy nem hiszem el hogy ennyire nem vagyok képes. Kárt nem teszek vele senkinek kivéve magamnak, ahogy Te sem azzal, ha nem tanulsz meg angolul vagy például nem csinálod meg a házifeladatod – mert ugye felnőttképzésben már nem kötelező mint ahogy az a középsuliban volt.

Ahogy nekem muszáj lesz elmosogatnom, mert különben nem lesz miből illetve mivel ennem, neked is eljön majd az a szituáció, ami meghozza a lökést, hogy kénytelen leszel nekiállni angolt tanulni illetve házifeladatot írni. Legyen az egy beteljesületlen álom, egy sikertelen állásinterjú, vagy a hőn áhított diploma, ami nélkül nem dolgozhatsz a választott szakmádban.

===============
Pro és kontra lista
===============

Ahogy pár éve azt mondtam magamnak, hogy sosem bírnék meginni 3 liter vizet egy nap helyett »»» éld bele magad az eredménybe: energetikusabb leszek, kitisztul a bőröm, egészségesebb leszek.

Vagy ahogy gimi elsőben azt gondoltam, hogy nem baj, ha nem tanulok meg sosem angolul, mert biztos mindig lesz valaki, aki megment, mint ahogy tette azt Anita barátnőm 0-24-ben tolmácsolva amikor Szlovéniában önkéntes táborban voltunk, és nem mertem angolul megszólalni.

Írj egy ehhez hasonló listát magadnak.

PRO KONTRA
Milyen jó érzés lesz legközelebb gond nélkül útba igazítani a városban eltévedt túristát. Majd megkérdez mást, valaki biztosan útba tudja igazítani.
Alig várom már, hogy én adjam le a rendelést  a férjem helyett a legközelebbi nyaralásunk alkalmával. Úgyis mindig a férjem rendel amikor nyaralunk és angolul szól hozzánk a pincér.
Most már nem az általános iskolai tanáromon múlik a sikerem, hanem magamon. Sosem sikerült eddig megtanulni angolul, az iskolában kudarcok értek.
Az angol egy magyar anyanyelvű számára közel nem olyan nehéz nyelv mint fordított esetben. Nagyon nehéz számomra az angol nyelv.

 

Ha idáig elolvastad akkor már nem halogatsz, ennek nagyon örülök. Csak így tovább!

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook csoportunkhoz (ahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 37.234 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket) vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra!A szerzőről:

Pista Bernadett (Betti) angol nyelvtanár itt a Don’t Panic-nél. 2011-ben szerezte első diplomáját (BA Teaching of English to Speakers of Other Languages and Linguistics) az angliai Wolverhamptonban. Ezt követően egy erősen gyakorlatra épülő tanárképzőn szerezte másoddiplomáját (PGCE Adult Literacy). Nagyon érdekli a hazai oktatásban szükséges szemlélet változtatás és az angol nyelv tanórákon kívüli használata. Több éves nyelvtanári tapasztalatát az Egyesült Királyságban, Sri Lankán és a Kanári-szigeteken szerezte meg.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Motiváld magad most!
/