Dumasuli - Skype-os BeszédórákMegnézem mi ez!
Dumasuli - Skype-os Beszédórák

blog

Nyelvtanulási holtpontok, U-ívű nyelvtanulás

by Olgi Dobrókáné Tóth in Minden lecke, Motiváció
augusztus 11, 2017

Nyelvtanulási holtpontok, U-ívű nyelvtanulás

 

A cikk hossza: 3 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

 

Ha már hosszú ideje tanulod a nyelvet, bizonyára észrevetted, hogy nem mindig azonos síkon mozognak a nyelvi készségeid, és időnként úgy érzed, egy helyben topogsz. A szavak nem jönnek a nyelvedre, nem igazán érted ki a hallott szövegből a már jól ismert szavakat, és a nyelvtannal is mintha gödörben lennél. Megnyugtatlak, ez nem csak a te hibád, sőt! Ez nem is hiba – ez a nyelvtanulás természetes velejárója.

 

Emlékezz csak vissza! Amikor elkezdted a nyelvtanulást, mind a szókincset, mind a nyelvtani szerkezeteket rakéta sebességgel szívta magába az agyad. Újdonság volt, épp ezért érdekes, nem beszélve az erős motivációs hatásról. Büszke voltál magadra, hogy milyen rövid idő alatt mekkora fejlődésen mentél keresztül. Jogosan!

 

 

Aztán egy idő után érezted a türelmetlenséget. Jó, jó, már egy ideje tanulok angolul, de miért nem beszélek folyamatosan? (Esetleg: Mi az, hogy még nincs nyelvvizsgám?) Az agyad sem volt képes befogadni egyszerre annyi kifejezést, mint előtte, és a nyelvtani magyarázatot is többször meg kellett hallgatni, esetleg dupla annyi feladatot kellett megcsinálni, mire igazán megértetted. Így van? Csökkent a motivációd, és a lelkesekésed sem csapta ki a biztosítékot. Itt van az a pont, amikor sokan abbahagyják a nyelvtanulást, és lesznek sokszor, sokadjára „újrakezdők”. Eltelik pár év mire újra rászánják magukat a nyelvtanulásra, de az előző szakaszból eredő kudarcélmény már rányomja a bélyegét a következő nekifutásra.

 

Ha azonban sikerül átvergődni a holtponton, egyszerre csak azt veszed észre, hogy „Hé, most megint csak minden jobban megy!” Nem véletlen!

 

Lomb Kató, aki fordítóként, tolmácsként 16! nyelven dolgozott, kiemelte az úgynevezett „nyelvcsend”  fontosságát. Ez azt jelenti, hogy egy-egy igazán intenzív nyelvtanuló szakasz után be kell iktatni egy kis szünetet, pihentetni kell a nyelvet. Legyen ez egy-két hét, vagy akár egy hónap. Ez alatt az idő alatt a tanult struktúrák megérnek, lehetővé teszik a továbbfejlődést. A nyelvcsend után biztosabb alapokra építhetsz, újra szárnyalhatsz. 

Az, hogy kinek mikor van itt az ideje a nyelvcsendnek, arra nincs recept. Egy dolog a fontos: NE HAGYD VÉGLEG ABBA! Pihenni lehet, feladni soha!

 

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézz be a Don’t Panic LAB-be, ahol tökéletes megoldásokat találsz a motivácóra és időgazálkodásra! 

A szerzőről:

Dobrókáné Olgi vagyok angol nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár. Fél évig éltem Londonban, így kiejtésem igencsak „brit”. 19 évig tanítottam egy általános iskolában, és az oktatási rendszerben történt változtatások miatt döntöttem úgy, hogy a Don’t Panic Akadémia tanára leszek.

Magánórákon érettségire, nyelvvizsgákra készítek fel diákokat, óvodásoknak és kisiskolásoknak tartok angol nyelvű foglalkozásokat.

Nagyon érdekel a pszichológia, a pozitív gondolkodás hatása a nyelvtanulásban. Célom, hogy a tanulók megszeressék a nyelvet, és mindennapi elfoglaltságukká tegyék azt.

Imádok a családommal utazni, más kultúrát felfedezni.

 

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük