100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Nyelvvizsga körkép - Egynyelvű vizsgák

by Brigitta Varga in Minden lecke, Nyelvvizsga
augusztus 16, 2017

Nyelvvizsga körkép – Egynyelvű vizsgák

A cikk hossza: 8 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

1 ) CAMBRIDGE NYELVVIZSGA

A CAMBRIDGE nyelvvizsga a legismertebb és elfogadottabb nyelvvizsga angol nyelvből. Akár gyerekek is letehetik, több szintrendszere van.

 • A CAMBRIDGE nyelvvizsgarendszerben A2, B1 ,B2,C1 és C2 szintű nyelvvizsgákat lehet letenni. A gyerekek számára a MOVERS és FLYERS nyelvvizsgák ajánlottak.

A2 más néven KET
B1 más néven PET
B2 más néven FCE
C1 más néven CAE
C2 más néven CPE

 • CSAK Komplex vizsgára van lehetőség!
 • Szótárt nem lehet használni a vizsga folyamán
 • Lehet papíron és számítógépen is vizsgázni

Viszonylag drága, ám a legelismertebb vizsga angol nyelvből. Magyarországon a British Council-nál lehet jelentkezni és vizsgázni. A vizsga az általános nyelvi készséget méri. Külföldi tanulmányokhoz és munkavállaláshoz a legjobb választás. Csak komplexen lehet csinálni a vizsgát mindegyik szinten! Nincsen a vizsga során külön csak nyelvtani teszt, ellenben nyelvhelyességet mérő feladat igen.

Fontos tudnivaló a CAMBRIDGE vizsgával kapcsolatban:

Egy-egy vizsgával többféle szintet el lehet érni. Ez azt jelenti, hogy ha egy vizsgázó jobb eredményt ért el, mint a szint, amire jelentkezett, akkor magasabb minősítést kaphat. Viszont, ha egy vizsgázó csak néhány ponttal ér el gyengébb eredményt, mint amire jelentkezett, akkor kaphat egy szinttel alacsonyabb minősítést / vizsgabizonyítványt.

FONTOS: ez csak a nemzetközi bizonyítványokra igaz! Magyar, államilag elismert bizonyítványt csak arról kaphat a vizsgázó, amire jelentkezett.

A honlapon vannak próbafeladatok hanganyaggal és megoldó kulccsal, pluszban vannak saját kiadványaik rengeteg gyakorló feladattal. A google segítségével az interneten is nagyon sok gyakorlási lehetőséget lehet találni.

Cambridge English

2 ) IELTS NYELVVIZSGA

Az IELTS vizsga nagyon hasznos, ha külföldön szeretnél tanulni.

 • Az IELTS nyelvvizsgarendszerben B1, B2,C1 és C2 szintű nyelvvizsgákat lehet letenni.
 • CSAK Komplex vizsgára van lehetőség!
 • Szótárt nem lehet használni
 • Van mód a honosítására! ( 5000 Ft –ért )
 • Pontrendszer szerinti nyelvvizsga

Az IELTS  a CAMBRIDGE után a második legnépszerűbb  nyelvvizsga, amely a különböző készségeket hétköznapi vagy tudományos szövegkörnyezetben teszteli. Az Oktatási Hivatallal kötött megállapodás szerint a megszerzett IELTS bizonyítvány mellé, további díj ellenében ( 5000 Ft ), államilag elismert egynyelvű bizonyítványt is kapnak azok, akik ezt igényelni szeretnék.

A bizonyítvány fokát a vizsgán elért pontszámok alapján számolják ki. Az IELTS nyelvvizsgán belül két modul választható. A két modulnak a beszédkészséget és hallott szövegértést mérő feladatok megegyeznek, ám az írott szöveg értését és íráskészséget mérő feladatok különböznek.

Az egyik az ún. Academic modul, amit általában az első és másoddiplomát adó intézmények kérnek. A másik a General Training modul, ami középiskolai tanulmányokhoz, vagy munkavállaláshoz kérnek. Ezt a modult kérik bevándorlási hivatalok is mint pl: Ausztrália vagy Kanada.

Az IELTS nyelvvizsgán nincsen úgynevezett bukás, mert az elért pontszám alapján kap a vizsgázó bizonyítványt.

IELTS pontrendszer

A honlapon vannak próbafeladatok hanganyaggal és megoldó kulccsal, pluszban vannak saját kiadványaik is. Az interneten szintén sok gyakorló feladat megtalálható.

British Council

3 ) ECL NYELVVIZSGA

 • Az ECL nyelvvizsgarendszerben B1, B2,C1 szintű nyelvvizsgákat lehet letenni.
 • Írásbeli, Szóbeli és Komplex vizsgára is van lehetőség
 • Szótárt lehet használni fogalmazási feladatokhoz
 • Nincs külön nyelvtani feladatrész

Az ECL elnevezés az uniós kezdeményezésre létrejött nyelvvizsgarendszert működtető konzorcium neve. Az ECL nyelvvizsga azt méri, hogy a jelölt képes e különféle helyzetekben, a hivatással összefüggő, és magánéleti szituációkban szóban és írásban kommunikálni.  Akkreditált nyelvvizsga.

Aki nem szereti a nyelvtani feladatokat és a teszteket, annak ez a nyelvvizsga ideális választás, viszont a hallgatás és olvasott szövegértés rész kifejezetten nehéz.

Vannak online gyakorló feladatok is, de meg lehet vásárolni a teljes teszteket könyv formájában CD-vel és megoldó kulccsal.

ECL vizsgarendszer4 ) DExam NYELVVIZSGA

 • A DExam nyelvvizsgarendszerben B1, B2,C1 és szintű nyelvvizsgákat lehet letenni.
 • Írásbeli, Szóbeli és Komplex vizsgára is van lehetőség
 • Szótárt nem lehet használni
 • Nincsen benne kifejezetten nyelvtani teszt

A DExam akkreditált itthon elfogadott nyelvvizsga. Nagy sajátossága, hogy  közép és felsőfokon az általános témájú feladatok mellett érdeklődési körnek megfelelő modulfeladatok is vannak.  A humánmodult a társadalomtudományok és a művészetek iránt érdeklődőknek, míg a reálmodult  a természettudományok és a technika iránt érdeklődőknek ajánlják. A modulfeladatok az adott témában való jártasságot nem mérik. A B1 szintű vizsgánál nincsenek modulok, mert itt a mindennapi témák ismerete a fontos.

Vannak online gyakorló feladatok, itt találod őket:

Dexam vizsgaközpont

4 ) TELC NYELVVIZSGA

Több,  mint 20 országban akkreditált nyelvvizsga. A német népfőiskolák által kifejlesztett nyelvvizsgarendszer.

 • A TELC nyelvvizsgarendszerben A2,B1, B2,C1 és szintű nyelvvizsgákat lehet letenni.
 • Írásbeli, Szóbeli és Komplex vizsgára is van lehetőség
 • Szótárt nem lehet használni

Magyarországon akkreditált nyelvvizsga. Nem lexikális, hanem a praktikus tudást méri, a vizsgán a mindennapi életben előforduló témák szerepelnek. Jellemzően hosszú szövegek vannak és kevés idő van a szövegértési feladatok megoldására.

Vannak online gyakorló feladatok, itt találod őket:

TELC Nyelvvizsga5 ) TOEFL NYELVVIZSGA

Ez a nyelvvizsga kitűnő választás, ha amerikai egyetemen szeretnél továbbtanulni. Angolszász iskolákban is elfogadják ( bár inkább az IELTS  és a CAMBRIDGE nyelvvizsgákat részesítik előnyben ).

 • A TOEFL nyelvvizsgarendszerben NEM lehet megbukni, mert pontrendszer alapján számítják ki az eredményeket. B1, B2 és C1 szintet lehet elérni a pontok alapján
 • Írásbeli, Szóbeli és Komplex vizsgára is van lehetőség
 • Szótárt nem lehet használni

Az egyetemeken és angol nyelvű környezetben használatos, az angol nyelvhasználat képességeire koncentráló nemzetközi vizsga. A vizsgán egy pont skálát használnak és e mellé szöveges értékelést kap a vizsgázó. Az egyetemek ezt nézik a felvételi során.

TOEFL pontrendszer


FONTOS
: A nyelvvizsga két évig érvényes, utána újra kell csinálni.

A honlapon találhatóak gyakorló feladatok.

TOEFL nyelvvizsga

TOEFL tesztek és felkészülési anyagok

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 47.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a két nyelvvizsga felkészítő programunkat, a TELC vagy az ECL tanfolyamot.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Nyelvvizsga körkép - Egynyelvű vizsgák
/