100% Beszédórák országosan már 8 helyszínenMegnézem mi ez!
100% Beszédórák országosan már 8 helyszínen

blog

Veszélyes Minimal Pairs

július 21, 2017

Veszélyes Minimal Pairs

 

A cikk hossza: 4 perc 
Letölthető hanganyag a cikk legalján

 

’Minimal pairs’ két olyan szó melyekben csak egy lehelletnyi kiejtésbeli eltérés van – csak egyetlen hangban térnek el. Pontosabban egy hang különbözik melynek pozíciója mindkét szóban azonos. Például a p és a b  a pin és bin szavakban. Ezek tökéletesen demonstrálják a hangok közötti különbséget, de mi van akkor ha nem hallod ki a különbséget vagy a hangképzésed rugalmatlan a feladathoz?

 

=====================
A számomra legnehezebb
=====================

Nekem többek között a man és men közötti különbég okozott fejtörést mint angol tanuló mert amikor ezt a szópárt kiejtve hallottam, számomra tökéletesen ugyan olyannak hallatszott a kettő. Majd később, mikor már a fülem szofisztikáltabb lett az angol hangok iránt, kezdtem hallani a különbséget, de aztán jött a legnagyobb akadály – a kiejtés. Képtelen voltam pont akkorára nyitni a számat hogy az imitálja az anyanyelvű beszélőtől elhangzott verzióit a szavaknak.

A man és men összekeverése nem okoz nagy gondot általában mert csak az egyes és többes szám hibás használata miatt egy apró nyelvtani hibát vétünk. Ellenben a legtöbb esetben megváltozik a szó jelentése.

 

 

==============
A veszélyesebbek
==============

Tongue – thong

Előtte soha senki sem hívta fel rá a figyelmemet csak egyszer észrevettem hogy anyanyelvű angol csoporttársaim kuncognak rajtam. Ugyanis a thong zöngétlen th sziszegő hanggal ejtve tanga bugyit jelent, míg az előbbi nyelvet. Szóval a mother tongue anyanyelvet, míg a mother thong ahogy én ejtettem értelmetlen de vicces anya tanga bugyit jelent. J

Shit – sheet

Számtalanszor vissza kellett fognom a nevetést tanárként amikor a worksheet mint feladatlap egyszerűsítve sheet kiejtésével kűzdöttek tizenéves tanítványaim (Igen, picit gyerekes dolog ilyenen nevetni de a tanárnak is kell valamin szórakoznia). Ők magabiztosan jelentették ki az I need a sheet/Can I have a sheet kell/kaphatnék egy papírlapot helyett, az I need a shit mondatot ami csúnyán kifejezve azt jeleni hogy a mellékhelyiséget kell látogatnod. Szerencsénk hogy  a magyar nyelvben különbséget teszünk a rövid i és a hosszú í között ezért nekünk csak emlékeznünk kell hogy melyiket mikor kell használnunk.

Bitch – beach

Let’s go to the bitch vagy Let’s go to the beach. Hasonlóan nem mindegy hogy rövid i-vel a rosszindulatú utálatos nőhöz vagy egy nőstény kutyushoz invitálsz valakit vagy pedig hosszú í-vel a homokos tengerpartra.Piss and Piece

Ha szeretnél egy szelet tortát akkor ezt mondd hosszú í-vel. I want a piece.

Ha pisilni kell akkor rövid i-vel I want to piss. Ha szépen akarsz fogalmazni akkor pedig maradj az I need to use the bathroom mondatnál mert a piss kimondottan vulgáris.

ITT egy hasznos alkalmazás mely segít további minimal pairs gyakorlásában.

Szükséged lenne még egy csokor motivációra vagy egy kis virtuális noszogatásra? Gyere csatlakozz a Facebook oldalunkhozahol jelenleg a Don’t Panic Angol csapatán kívül 45.000 angoltanuló osztja meg a legkülönbözőbb nyelvtanulási módszereket, vagy nézd meg a Turbó Angol Mondattárat, melyben több mint 1500, a való életben használt angol mondatot találsz. Pörgesd fel a szókincsed interaktív játékos programunk segítségével! 

A szerzőről:

Pista Bernadett (Betti) angol nyelvtanár itt a Don’t Panic-nél. 2011-ben szerezte első diplomáját (BA Teaching of English to Speakers of Other Languages and Linguistics) az angliai Wolverhamptonban. Ezt követően egy erősen gyakorlatra épülő tanárképzőn szerezte másoddiplomáját (PGCE Adult Literacy). Nagyon érdekli a hazai oktatásban szükséges szemlélet változtatás és az angol nyelv tanórákon kívüli használata. Több éves nyelvtanári tapasztalatát az Egyesült Királyságban, Sri Lankán és a Kanári-szigeteken szerezte meg.

Ezt a blogcikket itt most podcast formájában meg tudod hallgatni és le is tudod tölteni!

Don't Panic Angol
Don't Panic Angol
Veszélyes Minimal Pairs
/